Τα βότανα, μας είναι απαραίτητα όσον αφορά τη χρήση τους στη μαγειρική και για το ξεχωριστό τους άρωμα. Επιπλέον, είναι από τα φυτά που οι ιδιότητες τους, μπορούν να ωφελήσουν την υγεία μας.
Αν και θέλουν φροντίδα, δεν απαιτούν ιδιαίτερο εξοπλισμό και χειρισμό, απλώς μπόλικο νερό και ηλιοφάνεια. Ρίξε μια ματιά με 5 βότανα που μπορείς να μεγαλώσεις σε γλάστρα για να τα έχεις πάντα στη διάθεση σου φρέσκα και που θα διακοσμήσουν πολύ όμορφα το σπίτι σου.
Συμβουλές για τη φύτευση βοτάνων σε γλάστρα!
Γενικότερα τα βότανα χρειάζονται άφθονο ήλιο, επομένως καλό είναι να τοποθετηθούν σε ένα παράθυρο ή σε ένα σημείο στο μπαλκόνι, που έχει αρκετή ηλιοφάνεια περίπου 6 ώρες την ημέρα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να έχουν φυτευτεί σε γλάστρα με καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται σωστά το περιττό νερό και να μη σαπίσουν.
Βότανα που μπορείς να φυτεύσεις σε γλάστρα στο σπίτι!
1. Βασιλικός σε γλάστρα!
Ο βασιλικός είναι από τα αγαπημένα αλλά και πιο γνωστά βότανα. Μυρίζει υπέροχα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Σαν αρωματικό στο φαγητό μας, σαν τσάι ή σαν εντομοαπωθητικό. Όσον αφορά την καλλιέργεια του έχει μερικές ιδιαιτερότητες. Αρχικά, χρειάζεται ήλιο αλλά όχι υπερβολική έκθεση στον ήλιο καθότι μπορεί να καούν τα φύλλα του. Επίσης, είναι ευαίσθητος στο κρύο και στον άνεμο. Είναι καλό να χρησιμοποιήσεις ειδικό χώμα για αρωματικά φυτά και να έχει καλή αποστράγγιση. Το πότισμα του, τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση.
Δες επίσης: 6 Φυτά ιδανικά για το μπαλκόνι σου την άνοιξη!
2. Καλλιέργεια Ρίγανης στο σπίτι!
Η ρίγανη ένα εξίσου αρωματικό και ιδιαίτερο βότανο που συνοδεύει τέλεια τα πιάτα μας. Η άνθιση της γίνεται από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Αν και δεν έχει πολλές απαιτήσεις στο πότισμα, είναι σημαντικό να προσέξεις το πότισμα της, τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Χρειάζεται γλάστρα με καλή αποστράγγιση για να μπορεί να απομακρύνεται το νερό και η γλάστρα καλό είναι να έχει τουλάχιστον ύψος 25 εκατοστών για να ευδοκιμήσει.
Δες επίσης: 6 Φυτά που ταιριάζουν τέλεια στην κρεβατοκάμαρα σου!
3. Φύτευση δεντρολίβανου σε γλάστρα!
Ένα από τα πιο ανθεκτικά βότανα με πολλές ιδιότητες για την υγεία μας και επιπλέον απωθεί τα κουνούπια και τις μύγες. Η καλλιέργεια του δεντρολίβανου σε γλάστρα χρειάζεται ημισκιερή ή ηλιόλουστη θέση. Θα χρειαστείς βαθιά γλάστρα με καλή αποστράγγιση για να αποφευχθεί το σάπισμα του. Όσον αφορά το πότισμα του, στην αρχή χρειάζεται μικρά συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλά και στη συνέχεια, είναι αρκετό 1 – 2 φορές τη βδομάδα ακόμη και το καλοκαίρι.
Δες επίσης: Πως να φυτέψεις λαχανικά σε γλάστρες!
4. Θυμάρι σε γλάστρα!
Ένα ελληνικό βότανο που καλλιεργείται πολύ καλά σε γλάστρα και χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές. Το θυμάρι απαιτεί αρκετή ηλιοφάνεια για να ευδοκιμήσει και είναι ανθεκτικό τόσο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα. Το πότισμα του το καλοκαίρι είναι 2 φορές τη βδομάδα και το χειμώνα κάθε 4 – 5 μέρες.
Δες επίσης: 40 Όμορφες ιδέες για οικονομική διακόσμηση κήπου!
5. Καλλιέργεια δυόσμου στο σπίτι!
Ιδιαίτερο άρωμα και γεύση, για συνταγές, ροφήματα, στις σαλάτες ακόμη και σε κοκτέιλ. Ο δυόσμος χρειάζεται σκιερή ή ημισκιερή θέση. Χρειάζεται προστασία από το κρύο και τον άνεμο. Η γλάστρα που θα φυτεύσεις τον δυόσμο πρέπει να είναι πλατιά και όχι ιδιαίτερα βαθουλή καθότι η ανάπτυξη του γίνεται πλευρικά. Όσον αφορά το πότισμα του ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση.