organosi ntulapas spiti

10 Τρόποι να οργανώσεις την ντουλάπα σου!

Είναι η ντουλάπα σου μικρή ή απλά πιστεύεις ότι δεν υπάρχει χώρος να βάλεις όλα τα πράγματα σου μέσα; Με λίγο σχεδιασμό μπορείς να κάνεις εκείνη την μικροσκοπική ντουλάπα δημιουργικά επαρκή.

Τα διαμερίσματα στην πόλη, τα εξοχικά και γενικά όλα τα σπίτια που έχουν χτιστεί πριν από το 1950, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: πολύ μικρές ντουλάπες. Μια μικρή ντουλάπα μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεσαι, αλλά μπορεί να σου πάρει λίγο παραπάνω χρόνο για να σκεφτείς πως θα την οργανώσεις, ιδιαίτερα αν η προηγούμενη σου ντουλάπα ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Έχω, λοιπόν, να σου δώσω 10 συμβουλές για να οργανώσεις την ντουλάπα σου όσο καλύτερα γίνεται και να αντιμετωπίσεις αυτή την κλειστοφοβία.

 

Πώς να οργανώσεις τη ντουλάπα σου

 

1.Άδειασε την ντουλάπα σου και κάνε την πιο απλή. Γιατί δεν αποθηκεύεις τα ρούχα σου ανάλογα με την εποχή που τα φοράς; Αν ξεκαθαρίσεις τα ρούχα σου και έχεις ακόμη πολλά πράγματα να βάλεις στη ντουλάπα σου, οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να βρεις χώρο για να βάλεις και τα υπόλοιπα εκεί που πρέπει. Απλά να θυμάσαι ότι ο χώρος είναι περιορισμένος και το κάθε αντικείμενο που θα βάλεις μέσα θα πρέπει να “κερδίσει” τη θέση του εκεί μέσα. Όταν νιώθεις πως το ξεκαθάρισμα αποτελεί πρόκληση για εσένα, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι η ευκαιρία σου να κάνεις διάλειμμα και μετά να επιστρέψεις και να δεις τα πράγματα διαφορετικά.

decluttering

2. Βάλε τα ρούχα που δεν είναι της εποχής και εκείνα που δε φοράς συχνά σε κάποιο άλλο μέρος. Η ιδέα είναι να διατηρήσεις τον χώρο της ντουλάπας για τα αντικείμενα που αγαπάς και που φοράς συχνά τη δεδομένη περίοδο. Όλα τα υπόλοιπα καλό θα ήταν να τακτοποιηθούν σε κάποιο άλλο σημείο που δε θα σε εμποδίζουν. Κουτιά που μπορούν να μπουν κάτω από το κρεβάτι σου, για παράδειγμα, είναι ένας ωραίος τρόπος αποθήκευσης. Ή μπορείς να αποθηκεύσεις τα ρούχα που δε χρειάζεσαι σε κάποιες παλιές βαλίτσες. Αν πραγματικά χρειάζεσαι επιπλέον χώρο, πάρε μερικές σακούλες κενού αέρος για αποθήκευση – αυτές οι σακούλες είναι η ιδανική λύση για να αποθηκεύσεις τα χειμωνιάτικα ρούχα, τα οποία συνήθως πιάνουν πολύ χώρο.

organisation

3. Αντικατέστησε τις πόρτες της ντουλάπας με κουρτίνες. Οι κουρτίνες ανοίγουν ακόμη περισσότερο σε σχέση με τις πόρτες, με αποτέλεσμα να σου δίνουν επιπλέον χώρο και σου εξοικονομούν χώρο στον τοίχο, στα σημεία που θα άνοιγε η πόρτα. Μπορεί να μην σου φαίνεται μεγάλη η διαφορά, αλλά ακόμη και μερικά εκατοστά μπορεί να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς καλύτερα τη ντουλάπα σου.

closet curtains

4. Πρόσθεσε γάντζους στον τοίχο. Οι γάντζοι και οι μικρές ράβδοι είναι ιδιαίτερα βολικοί για να τακτοποιήσεις και να αποθηκεύσεις κάποια ρούχα που χρησιμοποιείς πιο συχνά. Πάντα να αφήνεις κάποια κενά, καθώς θα έχεις τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσεις για ένα ξεκαθάρισμα της τελευταίας στιγμής, να ετοιμάσεις τα ρούχα που θα φορέσεις την επόμενη μέρα ή να κρεμάσεις τα ρούχα που φόρεσες μόνο μια φορά.

wall hook

5. Φρόντισε η ντουλάπα να έχει καλό φωτισμό. Ο φωτισμός δεν αποτελεί απλά μια αισθητική επιλογή. Μια ντουλάπα με καλό φωτισμό είναι πιο εύχρηστη και σε ενθαρρύνει να τακτοποιείς τα πράγματα σου. Αν η ντουλάπα σου δεν διαθέτει φως, μπορείς να αγοράσεις ένα απλό φωτάκι με μπαταρία για να φωτίσεις ακόμη και τις πιο σκοτεινές γωνίες.

well lit closet

6. Επέλεξε έναν συνδυασμό από κρεμάστρες, ράφια, κουτιά και κάδους. Διπλασιάζοντας τις ράβδους μέσα στη ντουλάπα, θα σου δώσει εκείνον τον επιπλέον χώρο που χρειάζεσαι μέσα για να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις κι άλλους τρόπους αποθήκευσης, όπως ράφια και συρόμενους κάδους. Μετέφερε τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείς συχνά σε ένα υψηλότερο ράφι και χρησιμοποίησε τα ανοιχτά ράφια και τους υψηλότερους κάδους για να αποθηκεύσεις με ευκολία πουλόβερ και ευαίσθητα αντικείμενα. Τα κουτιά από τα παπούτσια μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν για να αποθηκεύσεις μικρά αξεσουάρ. Βάλε ετικέτες στα κουτιά και τοποθέτησε τα στα ψηλά ράφια.

modern closet

7. Βελτίωσε την αποθηκευτική δύναμη με χωρίσματα. Τοποθέτησε χωρίσματα στα ράφια για να εξοικονομήσεις ακόμη περισσότερο χώρο. Απέφυγε τα ξύλινα χωρίσματα καθώς πιάνουν περισσότερη έκταση και προτίμησε λεπτά ακρυλικά ή σιδερένια χωρίσματα.

dividers

8. Βγάλε τα ρούχα από την ντουλάπα. Διάλεξε μια γωνία στο δωμάτιο, στο χολ ή στο δωμάτιο του γραφείου και μετέτρεψε τη σε αποθηκευτικό χώρο για τα ρούχα σου. Πρόσθεσε ένα ελκυστικό χρώμα και μια κρεμάμενη ράβδο και θα έχεις ότι χρειάζεσαι. Αν έχεις τη δυνατότητα, πρόσθεσε ένα ράφι πάνω ή κάτω από τη ράβδο για να μεγιστοποιήσεις τη δυνατότητα αποθήκευσης. Απλά θυμήσου ότι τα ρούχα θα είναι εκτεθειμένα και θα φαίνονται, γι’ αυτό επέλεξε κάποια από τα καλύτερα σου κομμάτια και αποθήκευσε τα υπόλοιπα μέσα στη ντουλάπα ή στα συρτάρια.

clothes out of closet

9. Πρόσθεσε διακριτικούς επιπλέον χώρους αποθήκευσης. Τα εκτεθειμένα ρούχα σε ράβδους δεν είναι του στυλ σου; Τότε επέλεξε να προσθέσεις κουτιά αποθήκευσης ρούχων επάνω στα ράφια. Τα καλάθια και οι κάδοι είναι ότι καλύτερο για να αποθηκεύσεις τα πουλόβερ, τα μπλουζάκια, τις κάλτσες, τις πιτζάμες, τα ρούχα του γυμναστηρίου και άλλα μαλακά αντικείμενα.

extra storage

10. Αγόρασε μια κινούμενη βάση ρούχων. Με μια μικρή κινούμενη βάση για ρούχα έχεις την επιλογή να την αφήσεις έξω ή να την κρύψεις σε κάποιο κρυφό σημείο όταν έχεις καλεσμένους (ή όταν την βαρεθείς!) Αν ασχολείσαι με κατασκευές, μπορείς να φτιάξεις τη δική σου κινούμενη βάση στο μέγεθος που θέλεις χρησιμοποιώντας υδραυλικούς σωλήνες και εξαρτήματα που μπορείς να βρεις σε μαγαζί με σιδηρικά.

portable rack