Home Διακόσμηση Οι τάσεις στη Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση για το 2020
Χριστουγεννιατικη διακόσμηση τάσεις

Οι τάσεις στη Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση για το 2020

by exypnes-idees

Η Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση αποτελεί ίσως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες διακόσμησης, αφού οι προτάσεις-επιλογές στην προκειμένη περίπτωση είναι αμέτρητες και καλύπτουν όλα τα γούστα.

Ιδέες και προτάσεις για τη διακόσμηση του σπιτιού σου τα Χριστούγεννα!

Βέβαια, προκειμένου να υπάρχει μία νότα “φρεσκάδας” και ανανέωσης καλό θα ήταν πού και πού να κάνουμε ορισμένες τροποποιήσεις ή και ολοκληρωτικές αλλαγές στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού μας.

Στο συγκεκριμένο άρθρο παρουσιάζονται οι τάσεις που φαίνεται να επικρατούν για φέτος στον τομέα της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης, τα χρώματα που θα προτιμηθούν καθώς και ορισμένες προτάσεις στολισμού και κατασκευών.

Δες επίσης: Πως να τοποθετήσεις τα λαμπάκια στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Προτάσεις διακόσμησης

ενδεικτική χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σαλονιού

Φέτος, εξαιτίας και της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, παρατηρείται στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση μία τάση προς τα οικολογικά-φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Έτσι, πολλά από τα στολίδια που προτείνονται για να χρησιμοποιήσετε στη διακόσμησή σας ενδέχεται να προέρχονται απευθείας από τη φύση.

ενδεικτική χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σαλονιού

Υλικά όπως είναι τα κλαδιά ελάτου και πεύκου, διάφοροι θάμνοι του βουνού, τα κουκουνάρια, τα βελανίδια, τα κάστανα και στικ κανέλας αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για να στολίσετε τους χώρους του σπιτιού σας δημιουργώντας ένα ζεστό και παράλληλα οικολογικό προφίλ.

ενδεικτική χριστουγεννιάτικη διακόσμηση τραπεζαρίας

ενδεικτική χριστουγεννιάτικη διακόσμηση για το τραπέζι

Γενικότερα θα μπορούσαμε να πούμε πως φέτος οι τάσεις στον στολισμό του σπιτιού χαρακτηρίζονται κυρίως μινιμαλιστικές, με απλά και λιτά στολίδια, χωρίς πολλές “φανφάρες”. Βέβαια, προκειμένου να εξισορροπηθεί αυτή η “λιτότητα”-ως προς τον στολισμό-οι χρωματικοί συνδυασμοί που προτείνονται είναι έντονοι και απαντούν σε μπορντό, γκρι, μπλε, καφέ και πράσινες αποχρώσεις.

ενδεικτική διακόσμηση τραπεζαρίας

Τα μεταλλικά στοιχεία παραμένουν δημοφιλή και για τον φετινό χειμώνα, ωστόσο, σε αντίθεση με πέρυσι φαίνεται να έχουν χάσει τη “λάμψη” τους. Το χρώμα της πατίνας, της σκουριάς και του οξειδωμένου σιδήρου κυριαρχούν για εφέτος δίνοντας μία “ζωντανή” και συνάμα ζεστή αίσθηση στα μεταλλικά στολίδια-στοιχεία του χώρου.

Δες επίσης: 5 Χριστουγεννιάτικοι στολισμοί για ένα ξεχωριστό σπίτι!

Προτεινόμενα χρώματα

τάσεις στα χρώματα για τα Χριστούγεννα

Η αλήθεια είναι πως τα χρώματα διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στη διακύμανση των συναισθημάτων και όταν μιλάμε για χριστουγεννιάτικο κλίμα τα έντονα, ζεστά χρώματα αποτελούν αυτομάτως την καλύτερη επιλογή.

Πέρα από το κλασικό και “χιλιοφορεμένο” κόκκινο μπορείς να επιλέξεις αποχρώσεις που πηγάζουν από τη φύση, όπως είναι το καφέ, το πράσινο και το πορτοκαλί (που προκύπτει από το φαινόμενο της σκουριάς). Οι συγκεκριμένοι χρωματισμοί αν και “αντισυμβατικοί” αποτελούν εξαιρετικά “ζεστές” και γιορτινές επιλογές.

ενδεικτικά χρώματα για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση (πράσινο, μπλε, καφέ)

Οι έντονοι χρωματισμοί σε συνδυασμό με τα μεταλλικά στοιχεία διακόσμησης θα δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά κομψό και παράλληλα χριστουγεννιάτικο αποτέλεσμα. Μάλιστα, όσο πιο έντονο είναι το φαινόμενο της οξείδωσης στα μεταλλικά σου στοιχεία (δηλαδή ο συνδυασμός κόκκινου, καφέ και πορτοκαλί χρώματος) τόσο πιο ιδιαίτερο και φυσικό θα φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα.

ενδεικτικά χρώματα για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση (χρυσό-πράσινο-λευκό) του σπιτιού σου

Επίσης, το χρυσό φαίνεται να ταιριάζει ιδανικά με αυτή τη μινιμαλιστική τάση που χαρακτηρίζει τη φετινή χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Εξάλλου, ο συνδυασμός σκούρων χρωμάτων με ορισμένα “φανταχτερά” στοιχεία μπορεί να επιφέρει ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα.

συνδυασμός έντονων και σκούρων χρωμάτων για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση (χρυσό-σκούρο μπλε)

Προτίμησε το σκούρο μπλε, πράσινο και μοβ για να συνδυάσεις με τα χρυσά και μπρονζέ στολίδια σου. Επίσης, μην αποκλείσεις τις φυσικές αποχρώσεις του καφέ και πράσινου, τα οποία φέρνουν τη φύση στο σπίτι σου, ενώ παράλληλα αποτελούν διαχρονικές επιλογές στον χριστουγεννιάτικο στολισμό.

Δες επίσης: Ιδέες χριστουγεννιάτικης διακόσμησης για τα παράθυρα!

Vintage Χριστουγεννιάτικα στολίδια

vintage στολίδια για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

Τα Χριστούγεννα αποτελούν μία κατ’ εξοχήν παραδοσιακή και οικογενειακή γιορτή, έτσι λίγο-πολύ όλοι μας διαθέτουμε κάπου μερικά παλιά χριστουγεννιάτικα στολίδια τα οποία χρησιμοποιήσαμε σε προηγούμενες γιορτές. Μία πολύ καλή επιλογή για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό του σπιτιού μας αποτελεί το “πάντρεμα” των παλιών στολιδιών μας με μερικά νέα.

vintage χριστουγεννιάτικη διακόσμηση με μεταλλικά στολίδια και κλαδιά από έλατο και βρύα

Η χρήση μερικών παλιών, vintage στολιδιών με ορισμένα νέα, “φυσικά” στολίδια (κλαδιά από δέντρα και θάμνους) θα προσδώσει μία οικία εικόνα στον στολισμό του σπιτιού σου καθώς και ζεστασιά. Ιδιαίτερα δημοφιλή φαίνεται να είναι τα παλιά γυάλινα και μεταλλικά στολίδια, με τις φθορές του χρόνου να αφήνουν πάνω τους νότες νοσταλγίας και ρομαντισμού.

γυάλινα και μεταλλικά vintage χριστουγεννιάτικα στολίδια vintage μεταλλικά χριστουγεννιάτικα στολίδια

Μάλιστα, θα βρεις αρκετά γυάλινα στολίδια σε πολλά καταστήματα της αγοράς και σε διάφορους χρωματισμούς, με το χρυσό και λευκόχρυσο να χαρακτηρίζονται ως τα δημοφιλέστερα.

γυάλινα χρυσά χριστουγεννιάτικα στολίδια

Μία ακόμη κομψή προσέγγιση για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό εφέτος αποτελούν οι μεταλλικές κατασκευές σε ασημί και χρυσές αποχρώσεις. Μικρά δεντράκια, διακοσμητικές μπάλες, μεταλλικά φύλλα και κλαδιά αποτελούν μερικές μονάχα από τις πολλές-ομολογουμένως-επιλογές.

προτάσεις σε μεταλλικά χριστουγεννιάτικα στολίδια

Δες επίσης: Ιδέες διακόσμησης σαλονιού για τα Χριστούγεννα!

DIY κατασκευές

Ως προς το θέμα των DIY κατασκευών, αρχικά, θα πρέπει να επισημανθεί το θέμα του προσωπικού γούστου. Από τη στιγμή που καλείσαι να φτιάξεις κάτι μόνος σου, μπορείς να το κάνεις όπως εσύ επιθυμείς. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες κατευθυντήριες, οι οποίες θα σου εξασφαλίσουν ένα επιτυχημένο και ταυτόχρονα μοντέρνο αποτέλεσμα.

diy χριστουγεννιάτικες κατασκευές με φυσικά κλαδιά από έλατο και βρύα

Από τη στιγμή που φέτος τα Χριστούγεννα προβάλλεται ιδιαίτερα το οικολογικό προφίλ, μπορείς να ενσωματώσεις φυσικά στοιχεία στις όποιες κατασκευές σου. Έτσι μπορείς να στολίσεις το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου με κλαδιά πεύκου, ελάτου, ευκαλύπτου, βρύα ή κουκουνάρια.

χριστουγεννιάτικη διακόσμηση με φυσικά στοιχεία και γυάλινα στολίδια

Επίσης, μπορείς να δημιουργήσεις στεφάνια με τη χρήση κλαδιών ή να στολίσεις τα φωτιστικά σου με τα εν λόγω φυσικά στοιχεία. Τα κλαδιά από μουριές καθώς και οι ίδιοι οι καρποί αποτελούν ακόμη ένα πολύ όμορφο διακοσμητικό στοιχείο. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφύγεις τις “υπερβολές. Για κάθε μεριά του σπιτιού σου φρόντισε να συνδυάσεις το πολύ 3 αποχρώσεις (γιατί μερικές φορές το απλό είναι και το πιο “πλούσιο”).

πρόσθεσε αρώματα στις DIY χριστουγεννιάτικες κατασκευές σου με φυσικά στοιχεία και αρωματικά κεριά

Πέρα από το οπτικό της υπόθεσης, θα πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα και το θέμα των αρωμάτων στο χώρο. Μία ζεστή και όμορφη εικόνα θα πρέπει να συνοδεύεται από εξίσου όμορφες μυρωδιές. Τα αρώματα του πεύκου, του ελάτου, του ευκαλύπτου, της κανέλας και των εσπεριδοειδών μπορούν να προστεθούν στις προσωπικές χριστουγεννιάτικες κατασκευές σου, ώστε αυτές να “μαγέψουν” τους καλεσμένους σου τόσο με την παρουσία όσο και με την ευωδία τους.

diy χριστουγεννιάτικος στολισμός σκάλας με απλά στολίδια και λαμπιόνια

diy χριστουγεννιάτικη σύνθεση με κορμό δέντρου, λαμπιόνια και στεφάνια

Πέρα από το οικολογικό προφίλ, οι φετινές τάσεις στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση μας καλούν να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας. Έτσι, μπορείς να μετατρέψεις ένα απλό, καθημερινό αντικείμενο σε μία γιορτινή κατασκευή με τη χρήση μερικών λαμπιονιών και των κατάλληλων στολιδιών. Στα παραδείγματά μας μπορείς να δεις πως μεταμορφώνεται μία απλή σκάλα και ένας κορμός δέντρου σε μία γιορτινή, μοντέρνα, χριστουγεννιάτικη σύνθεση.

diy χριστουγεννιάτικα στολίδια από γυαλί και μέταλλο πάνω σε φυσικά κλαδιά

Προηγουμένως αναφέραμε πως τα γυάλινα και μεταλλικά στολίδια συνιστούν μία από τις τάσεις στη φετινή χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Αυτό που δεν αναφέραμε είναι πως τα εν λόγω στολίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα σημεία του σπιτιού με ορισμένες τροποποιήσεις (χρήση σπάγκου και φυσικών κλαδιών για τη δημιουργία μίας μικρής χριστουγεννιάτικης σύνθεσης).

diy χριστουγεννιάτικη σύνθεση με κεριά, φυσικά στοιχεία και γυάλινα στολίδια

Τέλος, μην ξεχάσεις να εντάξεις στις χριστουγεννιάτικες DIY κατασκευές σου και το στοιχείο των κεριών. Ως προς τα χρώματα αυτών, καλό θα ήταν να επιλέξεις κάποια ανοιχτή απόχρωση αν το γενικότερο σύνολο βρίσκεται σε πιο σκουρόχρωμους τόνους (ή το ανάποδο σε περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με μία ανοιχτόχρωμη σύνθεση). Επίσης μπορείς να συνδυάσεις τα αγαπημένα σου κεριά μαζί με ορισμένα κλαδιά και κουκουνάρια για μία φυσική-χριστουγεννιάτικη σύνθεση.

diy χριστουγεννιάτικη σύνθεση με κεριά

diy σύνθεση με κεριά, κλαδιά και κουκουνάρια

Χριστουγεννιάτικα στεφάνια

σύνθεση με χριστουγεννιάτικο στεφάνι από φυσικά υλικά, κεριά και στολίδια

Τα χριστουγεννιάτικα στεφάνια αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία στο στόλισμα ενός σπιτιού. Μπορούν αν τοποθετηθούν σε μία μεγάλη επιφάνεια (τοίχο), να κρεμαστούν στον αέρα (σε ένα φωτιστικό) ή να ενσωματωθούν στη σύνθεση της τραπεζαρίας σου (μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ή άλλο σκεύος).

χριστουγεννιάτικο στεφάνι με κεριά, κανέλα και κλαδιά ελάτου

Μπορείς να δημιουργήσεις τα δικά σου χριστουγεννιάτικα στεφάνια χρησιμοποιώντας απλά υλικά, βγαλμένα από τη φύση. Τα κλαδιά από έλατο, πεύκο και ευκάλυπτο αποτελούν μερικές από τις επιλογές σου. Επίσης, η κανέλα καθώς και οι καρποί ορισμένων δέντρων (βελανίδια, κάστανα και κουκουνάρια) μπορούν να διακοσμήσουν το γιορτινό στεφάνι σου. Βέβαια, δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε και τη χρήση ορισμένων κεριών (μέγεθος και χρώμα σύμφωνα με τα προσωπικά γούστα του καθενός).

κρεμαστό στεφάνι με κλαδιά, καρπούς δέντρων και κεριά κρεμαστό στεφάνι με κλαδιά από δέντρα, θάμνους και κεριά

Related Posts