Home Κήπος 8 Συμβουλές για να φυτέψεις ένα δέντρο με επιτυχία!
rizes dentrou exypnes-idees.gr

8 Συμβουλές για να φυτέψεις ένα δέντρο με επιτυχία!

by exypnes-idees

Τώρα που ο καιρός σιγά σιγά “ανοίγει” σκέφτεσαι τι ωραία που θα ήταν να έχεις ένα δέντρο στην αυλή ή τον κήπο σου; Όσες προσπάθειες κι αν έκανες για να φυτέψεις δέντρο απέτυχαν; Μην ανησυχείς! Ακολούθησε τις συμβουλές που σου προτείνουμε και του χρόνου θα μας ευγνωμονείς!

Στη χώρα μας που η σκιά είναι πολύτιμη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ένα δεντράκι στην αυλή θα σε σώσει! Μπορείς να ακολουθήσεις τις ίδιες συμβουλές και για κάκτους. Δες επίσης 10 φανταστικές ιδέες για κρεμαστούς κήπους! 

Βήματα για να φυτέψεις δέντρο σωστά!

Αγόρασε ένα υγιές φυτό

arrwsto fyto

Πριν ακόμη ξεκινήσεις τη διαδικασία του φυτέματος, βεβαιώσου πως αγόρασες ένα υγιές φυτό, χωρίς διχρωμίες ή τρύπες στα φύλλα. Ξεκίνα με τις καλύτερες προοπτικές κι όχι με ένα φυτό που είναι άρρωστο.

Διάλεξε έδαφος με καλή απορροή

plimirismenos khpos

Είναι πολύ σημαντικό το έδαφος να μπορεί να απορροφήσει το νερό σωστά, αλλιώς το φυτό σου μπορεί μέχρι και  να σαπίσει. Ένας τρόπος να ελέγξεις το έδαφος πριν φυτέψεις είναι να ρίξεις σε αυτό αρκετό νερό. Αν σε περίπου 15 λεπτά το νερό δεν έχει απορροφηθεί τότε το έδαφος μάλλον δεν είναι κατάλληλο. Δες επίσης 10 DIY ιδέες για υπερυψωμένα παρτέρια στον κήπο!

Προετοίμασε το έδαφος

skapsimo khpou

Το να προετοιμάσεις το έδαφος σου είναι εξίσου σημαντικό με το να αγοράσεις ένα υγιές φυτό. Φρόντισε να οργώσεις, να φρεζάρεις και να εμπλουτίσεις το έδαφος με οργανική ύλη πριν τοποθετήσεις σε αυτό το δέντρο ή τον θάμνο σου. Τα δέντρα και τα φυτά χρειάζονται έδαφος πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Όταν εμπλουτίζεις το έδαφος θα ήταν καλύτερο να το κάνεις σε μεγαλύτερη επιφάνεια και βάθος. Αν εμπλουτίσεις μόνο το κομμάτι γύρω από τις ρίζες του δέντρου θα τις εμποδίσεις να αναπτυχθούν σωστά καθώς θα περιοριστούν στην περιοχή του εμπλουτισμένου εδάφους.

Φύτεψε στο σωστό βάθος

dendrofytesi

Το φυτό σου δεν πρέπει να φυτευτεί ούτε πολύ βαθιά ούτε πολύ ρηχά γιατί μπορεί να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη του ή ακόμη και να πεθάνει. Φρόντισε να σκάψεις λίγο πιο ρηχά από το ύψος που έχει το φυτό σου, να το καλύψεις δηλαδή σχεδόν ολόκληρο. Σε μήκος η τρύπα που θα σκάψεις καλό είναι να έχει 2-3 φορές το μέγεθος του φυτού.

Προετοίμασε τις ρίζες του δέντρου

rizes dentrou exypnes-idees.gr

Αν το δέντρο που πρόκειται να φυτέψεις το είχες σε γλάστρα, είναι πολύ πιθανόν οι ρίζες του να έχουν μεγαλώσει κυκλικά λόγω του περιορισμένου χώρου. Αν το φυτέψεις σε αυτή τη μορφή οι ρίζες του δέντρου δε θα απλωθούν με αποτέλεσμα το δέντρο να μην “πιάσει” σωστά. Έτσι μπορεί εύκολα να πέσει με το πρώτο αεράκι. Κόψε λοιπόν τις ρίζες του πριν το φυτέψεις.

Προσοχή με το οργανικό λίπασμα

compost

Το ήξερες ότι το πολύ οργανικό λίπασμα (κομπόστ) μπορεί να καταστρέψει το δέντρο σου; Περιορίσου σε 5-8 εκατοστά οργανικού λιπάσματος και φρόντισε να το κρατήσεις μακριά από τον κορμό. Αν το οργανικό λίπασμα είναι κοντά στον κορμό θα διατηρηθεί η υγρασία που μπορεί να οδηγήσει σε σάπισμα του φυτού ή σε μόλυνση από έντομα.

Φύτεψε σε σωστή απόσταση

apostasi gia fytema

Πριν φυτέψεις ένα δέντρο καλό θα είναι να ξέρεις τις διαστάσεις που θα πάρει περίπου και τον χώρο που χρειάζεται. Διατήρησε μεγάλη απόσταση μεταξύ των δέντρων, αν φυτέψεις πολλά. Αν το δέντρο δεν έχει το ζωτικό χώρο του, δε θα μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά.  Δες επίσης 8 όμορφες & οικονομικές ιδέες για τον κήπο σου!

Πότισε το σωστά

potisma

Το πότισμα αν και το άφησα για το τέλος, έχει μεγάλη σημασία για την εξέλιξη του δέντρου σου. Το νερό δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ούτε λίγο. Αν με ρωτήσεις, νομίζω ότι έχω χάσει τα περισσότερα φυτά λόγω υπερβολικού ποτίσματος.

Το κάθε δέντρο έχει τις δικές του ανάγκες και καλό είναι να ενημερωθείς γι’ αυτές. Μια γενικότερη συμβουλή είναι να βυθίζεις το δάχτυλο σου στο έδαφος κατά 5 εκατοστά περίπου και ανάλογα την υγρασία να ποτίζεις ή όχι. Τις πρώτες εβδομάδες καλό είναι να το ποτίζεις κάθε 2-3 ημέρες και στη συνέχεια μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Related Posts