πλαστικά καπάκια

5 Πράγματα που κάνεις λάθος όταν κάνεις ανακύκλωση

Η ανακύκλωση είναι μια διαδικασία που βοηθάει στο περιβάλλον. Ουσιαστικά, βοηθάμε με αυτόν τον τρόπο την παραγωγή λιγότερων αγαθών τα οποία θα κατανάλωναν ενέργεια για να δημιουργηθούν αλλά και τη μείωση των σκουπιδιών. Μπορείς να κάνεις ανακύκλωση είτε χρησιμοποιώντας αντικείμενα με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που προορίζονταν αρχικά (πχ όταν τελειώσει η μαρμελάδα κρατάς το βαζάκι για αποθήκευση) ή όταν πετάς τις συσκευασίες που ανακυκλώνονται στους ειδικούς κάδους. Πολλές φορές, μπορεί να κάνεις λάθος όταν κάνεις ανακύκλωση.

Θέλεις να βοηθήσεις το περιβάλλον με τον τρόπο σου και καλά κάνεις. Παρόλα αυτά, μπορείς να δεις εδώ αν το κάνεις σωστά. Δες 5 πράγματα που κάνεις λάθος όταν κάνεις ανακύκλωση!

Τι να προσέξεις και να μην κάνεις λάθος όταν κάνεις ανακύκλωση!

1. Μη βάζεις σακούλες για ανακύκλωση

πλαστικές σακούλες

Μπορεί οι σακούλες να είναι πλαστικές αλλά δεν ανακυκλώνονται. Μάλιστα, ίσως κάνεις και χειρότερο κακό όταν τις βάζεις για ανακύκλωση αφού διαλύονται σε μικρότερα βλαβερά σωματίδια που προκαλούν μεγαλύτερη μόλυνση στο περιβάλλον. Επίσης, όταν βάζεις αντικείμενα προς ανακύκλωση να τα ρίχνεις στον κάδο χωρίς την σακούλα. Οι σακούλες που δεν πρέπει να μπουν στην ανακύκλωση είναι οι πλαστικές του σούπερ μάρκετ, οι σακούλες τροφίμων ή οποιαδήποτε σακούλα καταστήματος πλαστική.

Δες επίσης : Πώς να φτιάξεις τσάντα από ύφασμα βήμα-βήμα!

2. Τα πολύ μικρά αντικείμενα δεν μπαίνουν στην ανακύκλωση

πλαστικά καπάκια

Ένας καλός τρόπος για να καταλάβεις ποια αντικείμενα θεωρούνται πολύ μικρά είναι η σύγκριση με την πιστωτική. Οποιοδήποτε αντικείμενο μικρότερο από μια πιστωτική κάρτα δεν ανακυκλώνεται. Αυτά τα μικρά αντικείμενα είναι πολύ δύσκολο να διαχωριστούν και πολλές φορές προκαλούν πρόβλημα και στην υπόλοιπη διαδικασία. Μερικά τέτοια αντικείμενα είναι τα καλαμάκια, τα πλαστικά καπάκια από τα μπουκάλια, συνδετήρες, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, χαρτοπετσέτες.

Δες επίσης : 10 DIY ιδέες από ανακυκλώσιμα υλικά!

3. Τα αντικείμενα προς ανακύκλωση πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά

πλύσιμο αντικειμένων

Τηρείς όλους τους κανόνες της ανακύκλωσης αλλά όταν τελειώνει το μπουκάλι του χυμού το βάζεις κατευθείαν στον κάδο της ανακύκλωσης. Αυτό είναι λάθος. Όταν ένα αντικείμενο προορίζεται για ανακύκλωση πρέπει να είναι καθαρό από πιθανά υπολείμματα που θα έχει μέσα αλλά και στεγνό. Είναι αρκετά σημαντικό να μην υπάρχει υπόλειμμα στις συσκευασίες καθώς τέτοιοι ρύποι προκαλούν πρόβλημα στην διαδικασία της ανακύκλωσης. Για να έχεις μια καλύτερη εικόνα, φαντάσου ότι ο κάδος σκουπιδιών της ανακύκλωσης δεν πρέπει να μυρίσει ποτέ σαν τα κοινά σκουπίδια. Έτσι θα καταλάβεις αν έχεις κάνει καλή δουλειά!

Δες επίσης : Διακόσμησε το σπίτι σου με ανακυκλώσιμα υλικά!

4. Τα αντικείμενα με αναμειγμένα υλικά δεν είναι για ανακύκλωση

κουτί γάλα

Στην ανακύκλωση μπαίνουν συγκεκριμένα υλικά όπως πλαστικό, γυαλί, μέταλλο. Υπάρχουν αντικείμενα που είναι ανάμειξη δύο ή και τριών υλικών. Για παράδειγμα το κουτί από το γάλα είναι χάρτινο με πλαστικό καπάκι και πώμα. Αυτό, δεν ανακυκλώνεται. Κάθε υλικό πρέπει να τοποθετείται με αντικείμενα ίδιου υλικού. Παρόλα αυτά, μπορείς να ανακυκλώσεις το κουτί από το γάλα αφαιρώντας το πλαστικό μέρος και διαχωρίζοντας τα υλικά στις δύο κατηγορίες.

Δες επίσης : 10 Υπέροχοι τρόποι για να & ανακυκλώσεις τα παλιά βιβλία!

5. Δεν ανακυκλώνονται όλως των ειδών τα πλαστικά

σακουλάκι

Ενώ το πλαστικό είναι ένα υλικό που ανακυκλώνεται, υπάρχει ένας περιορισμός στο ποια πλαστικά μπορούν τελικά να ανακυκλωθούν. Πλαστικά μπουκάλια, μαχαιροπίρουνα ή άλλα τέτοια αντικείμενα ανακυκλώνονται. Αυτά τα πλαστικά που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν είναι αυτά που μπορούν να σκιστούν σαν χαρτί. Δηλαδή : σακούλες δημητριακών, σακούλες από πατατάκια ή πλαστικά περιτυλίγματα. Αυτά, όπως και οι σακούλες, δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

Δες επίσης : Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να κάνουμε σωστά ανακύκλωση!

Η ανακύκλωση είναι σημαντικό να γίνεται αλλά ακόμα σημαντικότερο είναι να γίνεται σωστό. Διάβασε το άρθρο και δες τι μπορεί να κάνεις λάθος όταν κάνεις ανακύκλωση και κάνε τη συμβολή σου στο περιβάλλον ακόμα πιο πολύτιμη!