Home Συμβουλές 10 Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάψεις στο τζάκι!
tzaki petra fwtia floga ksyla

10 Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάψεις στο τζάκι!

by exypnes-idees

Το τζάκι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του χειμώνα. Εκτός από τη ζέστη και τη θαλπωρή που προσφέρει, για πολλούς από μας το τζάκι είναι πολυχρηστικό. Το χρησιμοποιούμε σαν κουζίνα, σαν ψησταριά και μερικές φορές, σαν κάδο! Αν πετάς κι εσύ μέσα διάφορα αντικείμενα για να τα ξεφορτωθείς, πρόσεξε αυτά τα 10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάψεις στο τζάκι!

Αν έχεις ξυλόσομπα, αυτές οι συμβουλές σε αφορούν ακόμη περισσότερο. Μην πετάς λοιπόν, ότι να ‘ναι στη φωτιά για να ξεμπερδεύεις, γιατί παραμονεύουν κίνδυνοι.

10 Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάψεις στο τζάκι!

1.Υγρά ξύλα

stoiva ksila komena kaysoksyla sompa tzaki

Τα υγρά ξύλα, αν καταφέρεις και τους βάλεις φωτιά, βγάζουν πάρα πολύ καπνό. Έναν καπνό πολύ μαύρο, που μυρίζει άσχημα και αφήνει λιπαρές ουσίες στα τοιχώματα της καμινάδας. Αυτή η λιπαρή ουσία είναι εύφλεκτη και αν μαζευτεί πολύ, μπορεί να πιάσει και φωτιά. Αν τα ξύλα σου έχουν λίγη υγρασία, τοποθέτησέ τα κοντά στο τζάκι να στεγνώσουν λίγε μέρες πριν τα κάψεις.

Δες εδώ τα 6 Βήματα για να ανάψεις το τζάκι εύκολα!

2.Ξερά φυτά

xera fyla kai xorta xwma edafos

Μην πετάς ξεραμένα φυτά και τα χόρτα μέσα στο τζάκι. Ή τουλάχιστον να ξέρεις από τι φυτό είναι. Πολλά είδη φυτών περιέχουν δηλητήρια ή και άλλες ουσίες που γίνονται τοξικές κατά την καύση και μπορεί να σου προκαλέσουν καμία αλλεργική αντίδραση. Σίγουρα δεν θέλεις να κάψεις κατά λάθος ένα τέτοιο φυτό στο σπίτι σου

3.Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

xero elato dendro xristougenwn

Όσο λογικό κι αν φαίνεται να κάψεις το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο τζάκι, μην το κάνεις! Πρώτον δεν έχει ξεραθεί σωστά και θα είναι υγρό. Δεύτερον, τα έλατα περιέχουν πολύ ρητίνη, που είναι εύφλεκτη και μπορεί να προκαλέσει φωτιά στην καμινάδα.

4.Βαμμένα και εμποτισμένα ξύλα

ksylini sanida vammenh

Αν έχετε κομμάτια ξύλου που είναι βαμμένα, ή εμποτισμένα μην τα κάψετε με τίποτα. Το βερνίκι τους περιέχει τοξικές ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια και το λαιμό σου όταν καούν. Ακόμη, μπορεί να είναι αρκετά τοξικά ώστε να καταστρέψουν και το τζάκι σου.

5.Χαρτιά και χαρτόνια

kuti pizza xartoni

Ακόμη και η συσκευασία από την πίτσα που είναι χάρτινη, δεν πρέπει να καίγεται στο τζάκι. Κυρίως επειδή είναι ζωγραφισμένη και έχει πάνω της μπογιά. Ακόμη και το λευκό χαρτί, δεν είναι φυσικό λευκό, οπότε μην ξεγελαστείς και το πετάξεις στη φωτιά.

Δες ακόμη Πως να καθαρίσεις το πέτρινο τζάκι σου!

6.Πλαστικό

bukali plastico adeio skoupidia

Δεν έχει σημασία αν είναι πλαστική συσκευασία ή πλαστική σακούλα ή μπουκαλάκι νερού. Οποιοδήποτε πλαστικό βάλουμε στο τζάκι θα βγάλει τοξικές αναθυμιάσεις, δεν θα καεί εντελώς και ίσως κολλήσει και καταστρέψει το τζάκι σου.

7.Κάρβουνα

saki aspro carvouna

Τα κάρβουνα στο τζάκι ακούγονται σαν λογική σκέψη, αφού λες ότι και τα ξύλα κάρβουνα γίνονται. Δεν είναι όμως έτσι. Τα κάρβουνα είναι φτιαγμένα μόνο για εξωτερικό χώρο αφού απελευθερώνουν μονοξείδιο του άνθρακα. Άφησέ τα στον κήπο που είναι η θέση τους και χρησιμοποίησέ τα μόνο στο επόμενο μπάρμπεκιου.

8.Χνούδια

chnoudia mallia

Είτε χτένισες την βελέντζα σου, είναι καθάρισες το φίλτρο του στεγνωτηρίου, τα χνούδια που μάζεψες, πέταξέ τα στα σκουπίδια, όχι στο τζάκι. Ναι, όπως φαντάστηκες, βγάζουν τοξικές αναθυμιάσεις!

9.Ξύλα από την παραλία

ksila thalassa ammos

Μπορεί να είναι δελεαστικό να πάρεις το ξύλο από την παραλία, αλλά καλύτερα καν’ το κάτι  διακοσμητικό. Σε καμία περίπτωση μην το κάψεις στο τζάκι, γιατί θα είναι φουλ στο αλάτι, που θα καταστρέψει το τζάκι σου.

10.Εύφλεκτες ουσίες

bareli toxika

Μην χρησιμοποιήσεις πετρέλαιο, βενζίνη ή οποιαδήποτε άλλη εύφλεκτη ουσία, στην προσπάθειά σου να ανάψεις το τζάκι. Προμηθεύσου τα ειδικά προσανάμματα για το τζάκι, που είναι μελετημένα γι’ αυτό το σκοπό, για να μην έχεις απρόοπτα καμιά φωτιά.

Εδώ θα δεις 21 Εξαιρετικοί τρόποι για να οργανώσεις τα ξύλα για το τζάκι!

Φρόντισε λοιπόν, να καις μόνο ξερά ξύλα στο τζάκι σου και απέφυγε να το χρησιμοποιείς σαν ψησταριά!

Related Posts