Χρησιμοποιούμε τον φούρνο μικροκυμάτων κάθε μέρα, και μερικές φορές πολλές φορές την ημέρα. Τα νέα διαμερίσματα συχνά έχουν εντοιχισμένους φούρνους μικροκυμάτων, δίπλα στον κανονικό φούρνο και το ψυγείο. Πλέον τους χρησιμοποιούμε πάρα πολύ παγκοσμίως για να ζεστάνουμε φαγητό ή και να μαγειρέψουμε, όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ούτε τα μισά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς σε αυτή τη συσκευή.
Το ζέσταμα του φαγητού δεν φτάνει ούτε στο 5% την χρησιμότητα του. Μπορούν να βοηθήσουν στην αποστείρωση χυμών και στην ανανέωση του μπαγιάτικου φαγητού αλλά και σε πολλά άλλα πράγματα. Αν έχετε περιέργεια να μάθετε τι άλλο μπορεί να κάνει αυτός ο φούρνος και πώς μπορεί να διευκολύνει κι άλλο τη ζωή μας, συγκεντρώσαμε τις περισσότερες χρήσεις του μέχρι τώρα.
Τι μπορείτε να κάνετε στον φούρνο μικροκυμάτων
Να αποξηράνετε βότανα
Τα βότανα συνήθως θέλουν το χρόνο τους για να αποξηρανθούν στον ήλιο, όμως τώρα πια αυτό γίνεται πιο εύκολα και γρήγορα μέσα στο σπίτι. Μέσα σε μία κούπα για 2-3 λεπτά στην πιο υψηλή σκάλα, και τα βότανα σας είναι έτοιμα!
Να στύψετε τα λεμόνια ευκολότερα
Τα λεμόνια και τα λάιμ πολλές φορές κρατάνε και δύσκολα μπορούμε να αξιοποιήσουμε
όλο τον χυμό τους. Αν όμως μπει ολόκληρο ή κομμένο στα 2 στον φούρνο μικροκυμάτων για 20 δευτερόλεπτα μπορεί άνετα να αποχυμωθεί ολόκληρο και πιο εύκολα!
Να κάνετε βραστά αυγά
Βράστε νερό στον βραστήρα και ρίξτε το σε ένα ειδικό μπολ για τον φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέστε μία κουταλιά λευκό ξίδι. Ρίξτε το αυγό μέσα στο μπολ και τρυπήστε τον κρόκο απαλά με μία οδοντογλυφίδα. Καλύψτε το μπολ με το καπάκι του ή με πλαστική μεμβράνη, και βάλτε το στην μεγαλύτερη σκάλα για 30 δευτερόλεπτα. Στην συνέχεια βγάλτε με προσοχή την πλαστική μεμβράνη γυρίστε απαλά το αυγό και μαγειρέψτε το για άλλα 20 δευτερόλεπτα.
Ξεκολλήστε γραμματόσημα
Θέλετε να κρατήσετε ένα γραμματόσημο χωρίς να σκιστεί ή να χαλάσει τον φάκελο; Ρίξτε 2 σταγόνες νερό πάνω στο γραμματόσημο και βάλτε το στα μικροκύματα για 20 δεύτερα. Το γραμματόσημο θα ξεκολλήσει αμέσως!
Ξανακάνετε το ψωμί φρέσκο
Το μπαγιάτικο ψωμί δεν έχει υγρασία. Για να το κάνετε σαν φρέσκο, βρείτε μία πετσέτα κουζίνας που δεν χρειάζεστε τόσο, τυλίξτε το ψωμί σε αυτή και βάλτε τη για δέκα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί.
Τεστάρετε ποια σκεύη κάνουν για μικροκύματα
Γεμίστε μία κούπα που ήδη ξέρετε πως κάνει για αυτή τη συσκευή, με κρύο νερό. Βάλτε την κούπα μέσα στο δοχείο που θέλετε να τεστάρετε. Βάλτε το στην τελευταία σκάλα για ένα λεπτό. Αν το νερό είναι καυτό και το σκεύος που τεστάρουμε κρύο, τότε το σκεύος είναι κατάλληλο για τα μικροκύματα.
Κάντε πάλι τραγάνα τα πατατάκια
Τα πατατάκια είναι τραγανά τις πρώτες ώρες που τα βγάζουμε από τη συσκευασία. Αν όμως σας έμειναν μερικά και θέλετε να τα φάτε, τυλίξτε τα σε μία πετσέτα και ζεστάνετε τα για λίγο. Η πετσέτα θα απορροφήσει την υγρασία και τα πατατάκια θα είναι πιο τραγανά από ποτέ!
Όχι πια δάκρυα με τα κρεμμύδια
Βαρεθήκατε να κλαίτε κάθε φορά που μαγειρεύετε; Αν αφαιρέσετε τις άκρες από τα κρεμμύδια και τα ζεστάνετε για 30 δεύτερα, δεν θα σας προκαλούν δάκρυα πια αυτά τα κρεμμύδια.
Αποστειρώστε τα σφουγγάρια
Μπορείτε να αποστειρώσετε τα σφουγγάρια σας στον φούρνο μικροκυμάτων πολύ εύκολα και γρήγορα. Απλά βάλτε τα για 2 λεπτά στην μέτρια σκάλα και τα περισσότερα μικρόβια θα σκοτωθούν.
Καθαρίστε
Για να καθαρίσετε έναν φούρνο μικροκυμάτων απλώς ρίξτε μερικές βρεγμένες χαρτοπετσέτες μέσα και «μαγειρέψτε» τις για 3-5 λεπτά. Ο ατμός που θα παραχθεί από τις πετσέτες θα μαλακώσει τα λίπη και τις ακαθαρσίες. Μόλις οι χαρτοπετσέτες κρυώσουν λίγο χρησιμοποιείστε τις για να καθαρίσετε το εσωτερικό του φούρνου!
Καθαρίστε πανεύκολα
Όταν κάποιο φαγητό έκανε έκρηξη μέσα στο φούρνο σας, απλά βάλτε σε ένα γυάλινο μπολ νερό με ξίδι και ζεστάνετε το μέσα στη συσκευή για 5 λεπτά. Με ένα σφουγγάρι αφαιρέστε όλες τις βρομιές και τα λίπη πανεύκολα!
Κάντε χτυπητά αυγά ή ομελέτα
Για να απολαύσει κανείς μέσα σε 3 λεπτά μία ομελέτα ή χτυπητά αυγά, θα χρειαστεί μία κούπα, δύο κουταλιές γάλα, αλατοπίπερο και τυρί τσένταρ. Χτυπήστε τα αυγά με το γάλα και το αλατοπίπερο σε μία κούπα και μαγειρέψτε τα για 2 λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέστε το τυρί και απολαύστε την ομελέτα των τριών λεπτών!
Μαγική χαρτοπετσέτα
Αν θέλετε να φάτε ένα σάντουιτς ζεστό, χωρίς την περιττή υγρασία των υλικών, απλά τυλίξτε το σε χαρτοπετσέτα και βάλτε το στον φούρνο μικροκυμάτων.
Ζεστή κομπρέσα
Χρειάζεστε μία ζεστή κομπρέσα αμέσως; Απλά βρέξτε μία πετσέτα και ζεστάνετε την στα μικροκύματα για περίπου ένα λεπτό και η κομπρέσα είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσετε.
Αποστειρώστε το χώμα
Μπορείτε εύκολα να σκοτώσετε όλα τα βακτήρια και τα τυχόν σκουλήκια που έχει το χώμα που θα χρησιμοποιήσετε για τα φυτά σας. Σε ειδική σακούλα τοποθετήστε το χώμα και αποστειρώστε το για μερικά λεπτά.
Κάντε εύκολο το ξεφλούδισμα των σκόρδων
Απλά βάλτε ολόκληρο το σκόρδο στον φούρνο για 15 δευτερόλεπτα. Η θερμότητα θα τραβήξει την υγρασία που βρίσκεται ανάμεσα στη σάρκα και την φλούδα, οπότε η δεύτερη θα ξεκολλήσει εύκολα.
Φτιάξτε μάφιν σε 1 λεπτό
Σε μία κούπα λιώστε μία μπανάνα και ανακατέψτε την με 1 αυγό, μισό κουταλάκι βανίλια, μία γεμάτη κουταλιά μέλι, λίγη σοκολάτα και 5 κουταλιές βρώμη. Ψήστε το μείγμα για 1 λεπτό περίπου στα μικροκύματα και απολαύστε ένα υπέροχο μάφιν!
Φτιάξτε αρωματικά χώρου
Πάρτε φλούδες πορτοκαλιού, κανέλα και άλλα μπαχαρικά και απλά βάλτε τα στο φούρνο μικροκυμάτων για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να γίνουν έντονα αρωματικά!
Το ξεφλούδισμα γίνεται πανεύκολο
Για φρούτα και ντομάτες το ξεφλούδισμα μπορεί να γίνει πολύ εύκολο αν τα ζεστάνετε στα μικροκύματα για 30 δεύτερα. Μόλις ζεσταθούν αφήστε τα για 2 λεπτά και ξεκινήστε να τα ξεφλουδίζετε μετά.
Επαναφέρετε το μέλι
Όταν το μέλι αλλάζει θερμοκρασία εμφανίζει κρυσταλλική μορφή. Για να το επαναφέρετε βάλτε το βαζάκι χωρίς το μεταλλικό καπάκι μέσα στον φούρνο και ζεστάνετε το στην μεσαία σκάλα για 2 λεπτά.
Επαναφέρετε την ζάχαρη
Αν η καστανή σας ζάχαρη έχει γίνει σαν μπαλάκι μέσα στο δοχείο, απλά πάρτε όλο το δοχείο και βάλτε το στον φούρνο μικροκυμάτων για 20-30 δευτερόλεπτα. Η ζάχαρη θα γίνει ξανά όπως την μέρα που την αγοράσατε.
Αποφύγετε τις εκρήξεις
Τα λαχανικά με λεπτή φλούδα μπορούν εύκολα να παγιδέψουν ατμό μέσα τους, αν τα βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων προτού τα μαγειρέψετε. Ένα κόλπο που θα σας γλυτώσει από τον ατμό και ίσως την έκρηξη των λαχανικών μέσα στη συσκευή, είναι να τρυπήσετε σε κάποια σημεία τα λαχανικά ώστε ο ατμός να μην παγιδεύεται μέσα.
Γρήγορο μούλιασμα στα όσπρια
Αν μία συνταγή θέλει να μουλιάσετε τα φασόλια ή άλλα όσπρια όλη τη νύχτα εσείς απλώς ρίξτε τα όσπρια σε ένα κατάλληλο μπολ με ελάχιστη διττανθρακική σόδα και καλύψτε τα όσπρια με νερό. Βάλτε τα στην υψηλότερη σκάλα για 10 λεπτά και μετά αφήστε τα για 30-40 λεπτά να «ξεκουραστούν». Συνεχίστε κανονικά την συνταγή σας.
Γρήγορο γεύμα
Κόψτε το ψάρι σε φιλέτα και βάλτε το σε ένα μπολ με μία σος της επιλογής σας. Μαγειρέψτε το στον φούρνο μικροκυμάτων. Μην το ψήσετε για πολλή ώρα σε μεγάλη θερμοκρασία υπάρχει κίνδυνος να καεί!