Το πλυντήριο ρούχων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού, αφού φροντίζει να κρατά τα ρούχα μας καθαρά. Ωστόσο, ακόμη και το πλυντήριο ρούχων θέλει μερικές φορές το δικό του “πλύσιμο”.
Ο καθαρισμός του πλυντηρίου ρούχων δεν αποτελεί μία “περιττή” διαδικασία, αφού αυτός θα σε γλιτώσει από φαινόμενα συσσωρευμένης μούχλας, περονόσπορου, σκόνης, βρωμιάς και αποθέσεων σαπουνιού. Όλα τα παραπάνω, πέρα του γεγονότος ότι δεν εξασφαλίζουν “καθαρό” πλύσιμο των ρούχων, αποτελούν επιβλαβή στοιχεία για την υγεία σου.
Μάθε πως θα διώξεις τους μύκητες και τις βρομιές από το πλυντήριό σου!
Ασφαλώς, ο τύπος του πλυντηρίου που διαθέτεις παίζει μεγάλο ρόλο στον τρόπο συντήρησης και καθαρισμού του, αφού καθένα από αυτά έχει διαφορετικές ανάγκες. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μεριμνήσεις για τον τακτικό καθαρισμό του.
Σύμφωνα με τους ειδικούς ενδείκνυται ο καθαρισμός του κάδου φόρτωσης ανά τρεις μήνες. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες περιοχές του πλυντηρίου, οι οποίοι χρήζουν της φροντίδας σου. Στη συνέχεια του άρθρου σου παρουσιάζονται συμβουλές και tips σχετικά με τον καθαρισμό του πλυντηρίου ρούχων σου!
Δες επίσης: 6 Χρήσιμες συμβουλές για το πλύσιμο των ρούχων!
Τύπος πλυντηρίου ρούχων
Ο καθαρισμός του πλυντηρίου είναι ιδιαίτερα σημαντικός για μηχανήματα με μπροστινό κάδο φόρτωσης, μιας και η λαστιχένια τσιμούχα στο στεφάνι της εισόδους παραμένει υγρή ακόμη και με το πέρας της λειτουργίας του πλυντηρίου. Μία καλή λύση είναι για το εν λόγω θέμα είναι ο καθαρισμός της εν λόγω περιοχής με κάποιο πανί μετά το πέρας κάθε πλύσης.
Εάν τώρα διαθέτεις πλυντήριο άνω φόρτωσης (είσοδος ρούχων από πάνω), τότε θα πρέπει να αφήνεις την πόρτα εισόδου ανοιχτή με το τέλος της λειτουργίας προκειμένου να κυκλοφορήσει καθαρός αέρας στο εσωτερικό του. Για το συγκεκριμένο θέμα τα πλυντήρια με μπροστινή είσοδο φόρτωσης δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο θέμα, αφού μπορείς απλά να αφήσεις την πόρτα ανοιχτή (με τη βοήθεια κάποιου εξαρτήματος π.χ. έναν μάνταλο).
Προϊόντα καθαρισμού
Ορισμένα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων διαθέτουν λειτουργία καθαρισμού, η οποία φροντίζει για την καθαριότητα του πλυντηρίου σας παράλληλα με τον καθαρισμό των ρούχων. Επίσης, στην αγορά κυκλοφορούν ειδικά προϊόντα καθαρισμού πλυντηρίου ρούχων (υγρή μορφή, σκόνη ή ταμπλέτες), τα οποία επιτελούν την ίδια ακριβώς λειτουργία. Ωστόσο, η χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων δεν θα πρέπει να γίνεται πάνω από μία φορά το μήνα.
Αν και ο μηνιαίος καθαρισμός του πλυντηρίου θα βοηθήσει σίγουρα το πλυντήριο ρούχων σου να παραμείνει σε μία καλή κατάσταση, θα πρέπει να ξέρεις πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι καθαρισμού του, μερικοί εκ των οποίων είναι πολύ πιο οικονομικοί.
Φυσικά καθαριστικά
Το ξύδι και η μαγειρική σόδα αποτελούν εκπληκτικά “φυσικά” καθαριστικά για πολλές περιπτώσεις, και μία από αυτές απαντά στον καθαρισμό του πλυντηρίου ρούχων σου. Η όλη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις είναι πολύ απλή και εύκολη. Αρχικά, ρίξε μία μεζούρα σόδα σε ισόποση ποσότητα νερού, προκειμένου να διαλυθεί. Έπειτα, τοποθέτησε το εν λόγω μείγμα στην υποδοχή του απορρυπαντικού. Στον κάδο φόρτωσης ρίξε δύο κούπες ξύδι και έπειτα εκτέλεσε ένα πρόγραμμα πλύσης, χωρίς να υπάρχουν ρούχα μέσα (αν ο κατασκευαστής δεν συνιστά τις πλύσεις με άδειο κάδο, τότε απλά ρίξε μέσα μερικά αχρείαστα-καθαρά-πανιά).
Με την ολοκλήρωση της πλύσης, επανέλαβε άλλη μία φορά το ίδιο πρόγραμμα αλλά χωρίς την προσθήκη του “φυσικού” καθαριστικού (μονάχα νερό). Με τον τρόπο αυτό θα φύγουν τα όποια υπολείμματα βρομιών που είχαν απομείνει στον κάδο πλύσης.
Tip: Μην ξεχάσεις στο τέλος της διαδικασίας να αφήσεις την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή, προκειμένου να στεγνώσει και να αεριστεί το εσωτερικό του πλυντηρίου επαρκώς.
Τρίψε το λάστιχο στο στεφάνι σφράγισης
Το λαστιχένιο περίβλημα στη στεφάνη της εισόδου του πλυντηρίου ρούχων αποτελεί το πιο βρόμικο μέρος ενός πλυντηρίου ρούχων. Η υγρασία και τα υπολείμματα βρομιών βρίσκουν πρόσβαση σε εκείνο το σημείο, βοηθώντας μετέπειτα στη δημιουργία μούχλας. Προκειμένου να καταπολεμήσεις το εν λόγω πρόβλημα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία βούρτσα από νάιλον (με μαλακή τρίχα) καθώς και ένα διάλυμα ξιδιού-μαγειρικής σόδας για να φύγουν οι πιο επίμονοι λεκέδες.
Αν, τώρα, παρατηρείς πως ορισμένοι μαύρου λεκέδες δεν φεύγουν με τον παραπάνω τρόπο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντί του μείγματος ξυδιού-μαγειρικής σόδας ένα μείγμα ζεστού νερού με χλωρίνη ή κάποιο προϊόν καθαρισμού για πλυντήριο ρούχων.
Tip: Προκειμένου να αποκτήσεις πρόσβαση στα πιο δύσκολα σημεία της λαστιχένιας στεφάνης επέλεξε κάποια βούρτσα με μακρόστενο σχεδιασμό.
Καθάρισε το “συρτάρι” απορρυπαντικού
Ακόμη ένα μέρος του πλυντηρίου ρούχων που χρήζει της φροντίδας μας είναι το συρτάρι που φιλοξενεί τις υποδοχείς για το απορρυπαντικό και το μαλακτικό των ρούχων. Η συγκεκριμένη περιοχή πολλές φορές γεμίζει με ξερά υπολείμματα καθαριστικών, τα οποία με την πάροδο του χρόνου ενδέχεται να προσελκύσουν διάφορες βρομιές που μπορεί να “φράξουν” την εν λόγω είσοδο του πλυντηρίου.
Για τον καθαρισμό θα πρέπει να βγάλεις όλο το συρτάρι εκτός πλυντηρίου. Τοποθέτησέ το σε μία λεκάνη με ζεστό νερό, ξύδι και μαγειρική σόδα. Έτσι θα διαλυθούν τα περισσότερα ξερά υπολείμματα, τα οποία θα φύγουν εύκολα με τη βοήθεια ενός σφουγγαριού. Έπειτα, ξέπλενε το συρτάρι με καθαρό νερό. Επίσης, καθάρισε με το ίδιο διάλυμα και το σημείο υποδοχής του συρταριού με τη βοήθεια ενός πανιού.
Δες επίσης: 5 Πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις με το μαλακτικό ρούχων!
Καθάρισε το φίλτρο
Το φίλτρο ενός πλυντηρίου ρούχων ενδέχεται να μαζέψει αρκετές βρομιές μετά το πέρας ορισμένων πλύσεων και αυτό είναι κάτι το λογικό. Βέβαια, αν τα φίλτρα καλυφθούν εντελώς από χνούδια και λοιπά υπολείμματα, το πλυντήριό σου δεν θα είναι σε θέση να στραγγίξει αποτελεσματικά το υπάρχον νερό, με αποτέλεσμα τα καθαρά σου ρούχα να παραμείνουν εντός του κάδου μαζί με τα υπολείμματα του βρόμικου νερού. Επίσης, ενδέχεται να μην μπορείς να ανοίξεις την πόρτα του πλυντηρίου, αφού η συσκευή θα εκλαμβάνει τον κάδο πλύσης ως γεμάτο με νερό.
Το φίλτρο του πλυντηρίου ρούχων βρίσκεται συνήθως στο κάτω μέρος της πρόσοψης του πλυντηρίου. Ωστόσο, σε ορισμένα μοντέλα άνω φόρτωσης ενδέχεται να βρίσκεται εντός του κάδου πλύσης (συγκεκριμένα κάτω από αυτόν). Σε κάθε περίπτωση η πρόσβαση είναι εύκολη και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βγάλεις απλά το εν λόγω φίλτρο και να αφαιρέσεις τα όποια χνούδια και λοιπά υπολείμματα. Πριν το επανατοποθετήσεις καθάρισέ το πολύ καλά με καθαρό νερό.
Tip: Μετά τον καθαρισμό του φίλτρου κάνε μία δοκιμαστική πλύση μόνο με νερό και χωρίς ρούχα προκειμένου να σιγουρευτείς ότι δεν υπάρχει κάποια διαρροή στο φίλτρο. Αν παρατηρήσεις διαρροή, τότε μάλλον δεν έχεις τοποθετήσει σωστά το φίλτρο στην αντίστοιχη υποδοχή.