Μινιμαλισμός, το στυλ διακόσμησης που αποθεώνει την απλότητα

  Ο Μινιμαλισμός, που είναι τόσο πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια, είναι το στυλ διακόσμησης που αποθεώνει την απλότητα.

  Ένας απλός τρόπος να εξηγήσουμε το μινιμαλιστικό στυλ, θα μπορούσε να είναι ο εξής :

  “Οτιδήποτε δεν είναι λειτουργικό αφαιρείται από τον χώρο, ο πραγματικός στόχος όμως δεν είναι η απόλυτη λιτότητα αλλά η δημιουργία ενός χώρου όμορφου, ευχάριστου, καθαρού και λειτουργικού.”

  Επομένως οι χώροι δείχνουν πιο μεγάλοι, άνετοι όμορφοι και καθαροί αφού αφαιρέσεις ό,τι δεν σου χρειάζεται.

  Όμως προσοχή! Δεν θα απογυμνώσεις τελείως το σπίτι σου από την διακόσμησή του! Οπωσδήποτε θα κρατήσεις τα δύο-τρία αντικείμενα που πραγματικά σου αρέσουν και σημαίνουν κάτι για σένα. Τα πράγματα που πρέπει να λείπουν από το μινιμαλιστικό σπίτι 

  Μινιμαλισμός στην πράξη

  Ο Μινιμαλισμός στην πράξη

  Πως μπορείς λοιπόν να υιοθετήσεις το μινιμαλιστικό στυλ στο σπίτι σου; Πως θα αποφασίσεις τί είναι πράγματι περιττό και τι θα μπορούσε να βρει την θέση του στο χώρο σου;

  Ας αφήσουμε την θεωρία στην άκρη.

  Σε αυτό το άρθρο σου δείχνουμε μερικά πραγματικά παραδείγματα μινιμαλιστικών χώρων για να πάρεις ιδέες και να δεις πως μπορούν να εφαρμοστούν οι αρχές αυτού του στυλ στην πράξη.

   

  1. Απλότητα

  Μινιμαλισμός - η απλότητα

  Λιτές, καθαρές γραμμές, ελάχιστη διακόσμηση, και ένας χώρος φωτεινός και ευάερος.

  Πρόσεξε ότι δεν είναι μόνο τα διακοσμητικά αντικείμενα που έχουν αφαιρεθεί από το υπνοδωμάτιο της φωτογραφίας.

  H χρωματική παλέτα έχει περιοριστεί σε τρία ήρεμα χρώματα, το λευκό, το μουντό γαλάζιο και το καφέ του ξύλου. Απλότητα στα πάντα.

  2. Λειτουργικότητα

  Μινιμαλισμός - λειτουργικότητα

  Και ο καλύτερος χώρος για να δούμε στην πράξη την αρχή της λειτουργικότητας είναι φυσικά η κουζίνα.

  Το κάθε αντικείμενο πρέπει να έχει συγκεκριμένο σκοπό και να εξυπηρετεί κάποια ανάγκη.

  Ο πάγκος είναι άδειος, τα χρώματα είναι και πάλι περιορισμένα και η διακόσμηση σχεδόν ανύπαρκτη.

   

  3. Καθαριότητα

  Μινιμαλισμός - καθαριότητα

  Τα ελάχιστα διακοσμητικά και οι άδειες επιφάνειες, διευκολύνουν το καθημερινό καθάρισμα και ο χώρος είναι πάντα τακτοποιημένος.

  Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει πιο εύκολο στην φροντίδα και στην συντήρησή του σπίτι από το μινιμαλιστικό.

  4. Τα φυσικά υλικά

  Τα φυσικά υλικά στον μινιμαλισμό

  Άλλο ένα βασικό χαρακτηριστικό του μινιμαλισμού, είναι τα φυσικά υλικά. Τα έπιπλα από ξύλο, γυαλί και μέταλλο, όπως και οι κουρτίνες και τα μαξιλάρια από λινό ή καθαρό βαμβάκι έχουν την τιμητική τους.

  Πολύ εύκολα, αλλά πάντα με μέτρο, μπορείς να προσθέσεις αντικείμενα από πέτρα, πηλό, γιούτα και μπαμπού. Μινιμαλιστικές πινελιές στην διακόσμηση του σπιτιού

  5. Η φωτεινότητα

  Το φως στον μινιμαλισμό

  Τα δωμάτια του μινιμαλιστικού σπιτιού είναι κατά κανόνα φωτεινά και ευάερα.

  Τα ανοιχτά χρώματα και ο ελεύθερος από περιττά αντικείμενα χώρος εντείνουν αυτή την αίσθηση.

  Οι κουρτίνες σου, απλές, λεπτές, και ελαφριές επιτρέπουν και στην τελευταία ακτίνα του ήλιου να περάσει στο σπίτι.

  6. Η χρωματική παλέτα

  Ποια είναι τα χρώματα όμως που θα επιλέξεις με αυτό το στυλ; Η γκάμα είναι αρκετά μεγάλη!

  Μινιμαλισμός - η χρωματική παλέτα

  • Το λευκό, το μαύρο και το γκρι είναι η πιο ασφαλής επιλογή σου. Το λευκό θα δείξει τον χώρο σου πιο ευρύχωρο, ενώ οι απαλές αποχρώσεις του γκρίζου θα προσθέσουν μια εκλεπτυσμένη ποιότητα. Το μαύρο θα πρέπει να το χρησιμοποιήσεις ελάχιστα και με προσοχή, όμως ένα και μόνο διακοσμητικό ή μικροέπιπλο σε αυτό το χρώμα θα προσθέσει στιλιστικό ενδιαφέρον στον χώρο σου.
  • Όλη η γκάμα από το μπεζ κρεμ μέχρι τα απαλά καφέ. Σκέψου τις αποχρώσεις της βανίλιας, του αμύγδαλου, της κανέλας και της καραμέλας. Εδώ επίσης θα κατατάξουμε και όλα τα αντικείμενα από άβαφο ξύλο, γιούτα, μπαμπού κλπ. που θα χρησιμοποιήσεις. Αυτά είναι τα χρώματα που θα δώσουν μια αίσθηση ζεστασιάς και σοβαρής κομψότητας στο σπίτι σου.
  • Οι απαλές αποχρώσεις του πράσινου και του γαλάζιου. Και τα δύο αυτά χρώματα προσφέρουν το ιδανικό φόντο για τα έπιπλα από φυσικά υλικά και αποπνέουν μια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας. Και τα δύο είναι πολύ δροσερά και χαλαρωτικά, και εναρμονίζονται απόλυτα με το μεσογειακό κλίμα.

  Ο Μινιμαλισμός στο σπίτι σου

  Μινιμαλισμός - οι λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά

  Ο μινιμαλισμός είναι το στυλ που έχει κερδίσει τους οπαδούς του χάρη στην απλότητά του, την ευκολία στην φροντίδα του σπιτιού και την αίσθηση της αρμονίας και της ήρεμης ευημερίας που τον συνοδεύει.

  Αν αποφασίσεις να τον εφαρμόσεις, η ελαχιστοποίηση των περιττών αντικειμένων θα κάνει το σπίτι σου πιο λειτουργικό και τον διαθέσιμο χώρο σου πιο αποδοτικό.

  Πάντα να θυμάσαι ότι τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό, ή αποκλειστικό. Μπορείς κάλλιστα να τον συνδυάσεις με άλλα στυλ διακόσμησης, ή να τον εφαρμόσεις επιλεκτικά σε κάποιες γωνίες του σπιτιού σου.

  Το μόνο πραγματικά σημαντικό είναι να νοιώθεις άνετα και ευχάριστα στον χώρο σου.