Το να βάφεις το σπίτι μόνος σου, μπορεί να ακούγεται καλή ιδέα αλλά υπάρχουν κάποια tips που θα σε βοηθήσουν να έχεις το αποτέλεσμα που ζητάς. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις και υλικά, απλά όρεξη, αρκετός ελεύθερος χρόνος και καλή διάθεση.
Το βάψιμο του τοίχου θέλει προσοχή και ανάλογα την εμπειρία σου θα κάνεις αρκετό ή λίγο χρόνο να τελειώσεις. Όπως και να έχει, να θυμάσαι πως είναι διασκεδαστικό και εξαιρετικό αγχολυτικό, αρκεί βέβαια να ακολουθήσεις τα δέκα αυτά απλά tips που αναφέρω παρακάτω.
Τι να προσέξεις όταν βάφεις το σπίτι μόνος σου!
1) Όχι μόνο ένα χέρι βαφή
Ακόμα και αν βάφεις τον τοίχο στο ίδιο ή παρόμοιο χρώμα που είχες και πριν πρέπει να κάνεις τουλάχιστον δύο χέρια ναφής για όμορφο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Για μακρινές μεταξύ τους αποχρώσεις, μπορεί να χρειαστεί και τρία χέρια βαφής.
2) Δεν καθαρίζεις την επιφάνεια
Πρέπει να καθαρίζεις καλά την επιφάνεια από σκόνες και τρίχες, γιατί σε κανέναν δεν αρέσει ένας τοίχος ή έπιπλο με κολλημένες τρίχες και σκουπιδάκια πάνω, που αδυνατείς να βγάλεις.
3) Δεν βάζεις αστάρι
Το αστάρι είναι ένα λεπτόρευστο υλικό που πάντα πρέπει να προηγείται του χρώματος. Δημιουργεί την κατάλληλη μόνωση και προετοιμάζει τον τοίχο έτσι ώστε να δεχτεί και να διατηρήσει καλύτερα το χρώμα στον τοίχο.
4) Βάφεις πάνω από τρύπες χωρίς να στοκάρεις
Η βαφή πάνω σε τρύπες από καρφάκια και άλλα, δεν καλύπτει την τρυπά. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να πάρεις ένα μικρό κουτάκι με στόκο και μια σπάτουλα και να στοκάρεις όλες τις μικρέ τρυπούλες πριν αρχίσεις οτιδήποτε άλλο.
5) Ξαναβάφεις πάνω σε βαφή που δεν στέγνωσε
Να θυμάσαι πάντα πως πρέπει να στεγνώσει το ένα χέρι βαφής πριν αρχίσεις το άλλο. Αν βιαστείς, θα έχεις ως αποτέλεσμα έναν τοίχο που δεν θα φαίνεται ομοιόμορφος και καλοβαμμένος.
Μπορείς να δεις επίσης 6 Πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν βάψεις λευκούς τους τοίχους!
6) Δεν προστατεύεις τις γύψινες επιφάνειες
Προστάτεψε τις γύψινες επιφάνειες είτε πάνω στο ταβάνι, είτε κάτω γιατί μόνο έτσι το βάψιμο θα είναι παιχνιδάκι, χωρίς το επίμονο καθάρισμα μετά που ταλαιπωρεί όλες τις νοικοκυρές.
7) Δεν προστατεύεις καλά τις πόρτες και τα έπιπλα
Μάζεψε όλα τα έπιπλα στη μέση του δωματίου. Βάλε ειδικά ναύλον καλύμματα σε έπιπλα για να τα προστατέψει από την βαφή. Ακόμα, μην παραλείψεις την κολλητική ταινία για τις πόρτες και όλα τα έπιπλα στα οποία μπορεί να έρθει σε επαφή η μπογιά.
8) Παραλείπεις την σιλικόνη για να γεμίσεις κενά
Αν δεις ότι ανάμεσα σε πόρτες και τοίχο υπάρχουν κενά, μην βιαστείς να χρησιμοποιήσεις χρώμα, γιατί αυτό δεν θα σε βοηθήσει. Βάλε σιλικόνη εκεί που υπάρχει κενό και έπειτα βάψε τον τοίχο σου.
9) Δεν ανακατεύεις καλά το χρώμα
Κάτι που πολλοί αρχάριοι κάνουν είναι να μην ανακατέψουν καλά το χρώμα, με συνέπεια το πρώτο χέρι βαφής να διαφέρει από το δεύτερο διότι έχει κατακαθίσει κάποιο χρώμα στον πάτο. Να προσέχεις το ανακάτεμα σου να είναι μέχρι κάτω και για πολύ ώρα.
10) Δεν φοράς όλα τα απαραίτητα προστατευτικά
Προσπάθησε να φοράς πάντα γάντια για τα χέρια σου, και κάτι στα μαλλιά σου, γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τα λερώσεις. Τα ρούχα σου πρέπει να είναι από αυτά που δεν θα σε πειράξουν αν λερωθούν. Το να εισπνέεις την βαφή για ώρες δεν είναι και το καλύτερο πράγμα, οπότε αν είναι καλοκαίρι έχε τα παράθυρα συνέχεια ανοικτά. Για το χειμώνα, φόρα ένα προστατευτικό που θα σε βοηθήσει να μην εισπνέεις τις ουσίες.
Μπορείς να δεις εδώ 7 Ιδέες “ψυχρών χρωμάτων” για τον τοίχο του υπνοδωματίου σου!
Το να βάφεις το σπίτι μόνος σου είναι διασκεδαστικό και απαιτεί χρόνο και θέληση. Αν σου αρέσει να καταπιάνεσαι με τέτοιου είδους δουλείες, μην το αμελείς γιατί σίγουρα θα περάσεις καλά και το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει.