blue room

Οι καλύτερες ιδέες για τη διαρρύθμιση μικρών χώρων!

Είναι βασικό για όλους μας, να έχουμε έναν προσωπικό χώρο που μας εμπνέει και μας χαλαρώνει. Το θέμα είναι ότι πολλές φορές τα σπίτια μας είναι μικρότερα απ’ όσο θέλουμε. Το καθιστικό μας είναι ένα δωμάτιο κεντρικό, που χρησιμεύει τόσο ως χώρος ξεκούρασης όσο και υποδοχής καλεσμένων. Πώς όμως θα το διαρρυθμίσουμε, ώστε να δείχνει όμορφο ακόμα κι όταν είναι… λιλιπούτειων διαστάσεων;

Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε έναν μικρό χώρο;

 

1. Χρησιμοποιήστε τον τοίχο σας

Ο τοίχος του δωματίου είναι πολύ πιο σημαντικός απ’ όσο φανταζόμαστε. Δεν προορίζεται μόνο για να κρεμάμε κορνίζες ή για να τον βάψουμε με τα συνηθισμένα χρώματα. Ένας τοίχος μπορεί να γίνει ένας θαυμάσιος αποθηκευτικός χώρος, που με την κατάλληλη διαρρύθμιση των αντικειμένων που θέλουμε να φυλάξουμε μπορεί να είναι ταυτόχρονα και διακοσμητικός. Προτιμήστε τα ανοιχτά χρώματα, διότι τα πολύ σκούρα θα κάνουν τον χώρο να φαίνεται ακόμη πιο μικρός.

2. Προτιμήστε τα “έξυπνα” τραπέζια

Το τραπέζι είναι βασικό κομμάτι του καθιστικού, δεν χρειάζεται όμως να είναι μεγάλων διαστάσεων. Αλλωστε, δεν μιλάμε για την κουζίνα. Μια πολύ έξυπνη λύση θα ήταν ένα τραπέζι που στο κάτω μέρος έχει αποθηκευτικό χώρο. Εναλλακτικά, αν το δωμάτιο είναι πολύ μικρό, μπορούμε να έχουμε ένα μικρό τραπεζάκι που ανοίγει περισσότερο αν χρειάζεται, ή απλώς ένα πτυσσόμενο για τις στιγμές που χρειάζεται.

Δες επίσης: 10 Τρόποι να διαμορφώσεις σωστά ένα μικρό σπίτι!

3. Παραβάν και διαχωριστικά

Για τα μονόχωρα σπίτια, είναι μια πολύ αποτελεσματική λύση. Άλλωστε, άλλος είναι ο αποκλειστικά δικός μας χώρος και άλλος αυτός που προορίζεται (και) για τους καλεσμένους μας. Το παραβάν μπορεί να είναι είτε από ύφασμα είτε από κάποιο άλλο πιο στέρεο υλικό, για να δώσει την αίσθηση ξεχωριστής κρεβατοκάμαρας και καθιστικού. Μπορεί να μη διαχωρίζει στην πραγματικότητα τα δύο δωμάτια, η ιδέα όμως είναι η ίδια. Εάν μάλιστα το επιλέξουμε με διάφορα χρώματα ή το διακοσμήσουμε όπως θα κάναμε και με κάποιον τοίχο, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο!

4. Παίξτε με το φωτισμό και το ταβάνι

Ο χώρος σας θα δείξει ακόμα μεγαλύτερος, εάν διαλέξετε τα σωστά φώτα. Όχι μόνο τις λάμπες και το πώς φωτίζουν, αλλά και το στυλ του κάθε φωτιστικού. Προτιμήστε ανάλαφρα κομμάτια και λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, που όχι μόνο δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά δίνουν και ένα φως πιο ξεκούραστο στο μάτι, που δεν βαραίνει το χώρο. Μια πολύ καλή επιλογή είναι τα πολλά μικρά φώτα μαζί, που δίνουν διαφορετικούς φωτισμούς και σκιές, σε αντίθεση με τα ογκώδη φωτιστικά.

5. Εναλλακτικά καθίσματα

Οι καναπέδες δεν είναι οι καλύτεροι φίλοι ενός μικρού χώρου. Λόγω των υπερβολικά μεγάλων διαστάσεων τους κλείνουν το χώρο, και έτσι δεν μένει τίποτα άλλο να χωρέσει στο καθιστικό. Επιπλέον, δύσκολα συνδυάζονται με τα μικρά τραπέζια. Προτιμήστε τις μικρές, λεπτοδουλεμένες πολυθρόνες ή ακόμα καλύτερα αναπαυτικά πουφ (μεγάλα μαξιλάρια πατώματος) για μια αίσθηση χουχουλιάσματος και ανάπαυσης. Είναι μικρά, ελαφριά, γουστόζικα και σας αφήνουν το ελεύθερο να διαρρυθμίσετε τη θέση τους όπως προτιμάτε! Συνδυάστε τα με ένα χαμηλό τραπεζάκι για να διατηρηθεί η σωστή αναλογία.

Δες επίσης: 7 Έξυπνοι τρόποι για να οργανώσεις ένα μικρό υπνοδωμάτιο!

Όλες αυτές οι λύσεις μπορούν να είναι πολύ οικονομικές και να απαιτούν ελάχιστα αντικείμενα, ώστε να μη φορτώσετε υπερβολικά τη μέση σας και να… ξεφορτώσετε το πορτοφόλι σας. Ποιος λέει ότι ένας μικρός χώρος δεν μπορεί να είναι διαρρυθμισμένος με γούστο και μεράκι;

Ψάξτε διάφορα σχέδια που ταιριάζουν στο δικό σας γούστο, κάντε το σωστό πλάνο και γίνετε εσείς ο διακοσμητής του δικού σας χώρου. Θα το χαρείτε πολύ περισσότερο εάν το κάνετε εσείς οι ίδιοι.