Το σωστό στρώσιμο τραπεζιού, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση όταν καλούμε κόσμο στο σπίτι μας για φαγητό. Θα σου δείξω πως να τοποθετήσεις σωστά τα πιάτα, τα μαχαιροπήρουνα και τα ποτήρια, αλλά και μικρά διακοσμητικά tips που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις.
Η σωστή κατάταξη, αλλά και μερικά διακοσμητικά αντικείμενα που κάνουν πιο ανάλαφρο το τραπέζι, είναι αυτά που θα το κάνουν να εντυπωσιάσει με την καλαισθησία του και να παρακινήσει τους καλεσμένους σου να ακολουθήσουν το ορθό παράδειγμά σου.
Πως να στρώσεις σωστά το τραπέζι σου!
1) Τραπεζομάντηλο
Όταν έρθει η ώρα για το στρώσιμο τραπεζιού, πρέπει να έχεις προμηθευτεί το απαραίτητο τραπεζομάντηλο που θα κλέψει τις εντυπώσεις με τη διακριτική του λάμψη και τη φωτεινότητα που χαρίζει στο τραπέζι. Για πιο ζεστό ύφος και χρωματική ένταση, πρόσθεσε ένα ράνερ στη μέση.
2) Θέσεις πιατικών-ποτηριών
Για τη σωστή θέση των πιάτων, πρέπει να τοποθετήσεις το μεγάλο ρηχό από κάτω και από πάνω το μικρότερο. Έτσι, η οπτική αίσθηση αποκτά βάθος και πολύ μοντέρνα διάθεση. Για πιο νεανικό και ζωντανό ύφος, επίλεξε διαφορετικές αλλά κοντινές αποχρώσεις στα πιάτα. Για πιο κλασική και διαχρονική διάθεση, επίλεξε πιάτα με ίδιο σχέδιο. Τα ποτήρια μπαίνουν πάντα από τα δεξιά, πρώτα βάζουμε το ποτήρι κρασιού και δίπλα το νεροπότηρο.
3) Θέσεις μαχαιροπίρουνων
Για τα μαχαιροπήρουνα, προσπάθησε να ακολουθήσεις την εικόνα παραπάνω. Από αριστερά προς δεξιά, τοποθέτησε πρώτα το μικρό πιρούνι της σαλάτας, μετά το μεγάλο. Έπειτα, βάλε το μαχαίρι στη άλλη πλευρά παρέα με το κουτάλι. Έτσι η επιλογή τους, θα είναι εύκολη και δεν θα μπερδεύει τους καλεσμένους σου.
4) Πετσέτες – Διακόσμηση
Αρχικά οι πετσέτες τοποθετούνται πάνω στο άδειο πιάτο. Για πιο εντυπωσιακό στυλ, φτιάξε ένα πρωτότυπο σχέδιο με τις πετσέτες σου και να είσαι σίγουρη ότι θα κάνεις την καλύτερη δυνατή εντύπωση. Επίλεξε έναν χρωματισμό ίδιο ή κοντινό με το τραπεζομάντηλο σου. Για να δέσεις τα στοιχεία του τραπεζιού με εντυπωσιακό και υπέροχο τρόπο, επίλεξε είτε μια κεντρική σύνθεση από λουλούδια, είτε πολλά μικρά διακοσμητικά που θα μπουν στη μέση του τραπεζιού. Δες ακόμη 43 Ιδέες Χριστουγεννιάτικης διακόσμησης με βάζα & γυάλες!
5) Σειρά σερβιρίσματος πιάτων
Η σειρά των πιάτων που σερβίρουμε σε ένα τραπέζι πρέπει να γίνεται ως εξής: Πρώτα οι σαλάτες, έπειτα τα ορεκτικά. Μετά μοιράζουμε την σούπα αν έχουμε, τις πατάτες-ρύζι και έπειτα τοποθετούμε τα κρεατικά. Δεν μαζεύουμε τα πιάτα μέχρι να τελειώσουν όλοι. Έπειτα είτε βάζουμε κεντρικά μια πιατέλα με γλυκά για να διαλέξουν ότι αγαπάνε, είτε τους μοιράζουμε το γλυκό που επιλέξαμε σε πιατάκια. Αν ξεκινήσαμε να σερβίρουμε από αριστερά προς δεξιά στην αρχή, μετά ξεκινάμε από την αντίθετη πλευρά το σερβίρισμα. Γενικά πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν ξεκινάμε να σερβίρουμε πάντα από την ίδια πλευρά.
Οι συμβουλές αυτές θα σου φανούν εξαιρετικά χρήσιμες και θα σε βοηθήσουν να ικανοποιήσεις τους καλεσμένους σου με τον πιο εντυπωσιακό και κομψό τρόπο. Δες ακόμη 11 Μικρές τραπεζαρίες που χωράνε σε κάθε γωνιά του σπιτιού!