Τα χαλιά προσφέρουν στον χώρο μας ένα ζεστό και οικείο κλίμα ενώ παράλληλα προσδίδουν στυλ και την προσωπική μας αισθητική. Ωστόσο συχνά μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσεις επίμονους λεκέδες στα χαλιά σου ειδικά αν έχεις μικρά παιδάκια ή κατοικίδια. Αν δεν θέλεις να στραφείς σε χημικά προϊόντα του εμπορίου μπορείς να καθαρίσεις φυσικά τα χαλιά σου.
Οι φυσικοί τρόποι καθαρισμού μπορούν να προστατέψουν εκτός από τα χαλιά μας που είναι ευαίσθητα και την υγεία μας καθώς δεν μας επιβαρύνουν με χημικές ουσίες. Η φύση έχει αποδειχτεί πολλές φορές σοφή δίνοντας μας τα συστατικά για σωστή και φυσική καθαριότητα.
Πώς να καθαρίσεις φυσικά τα χαλιά σου
Ξίδι
Ένα από τα πιο δημοφιλή καθαριστικά είναι το απλό μείγμα με ξίδι και νερό. Σε ένα δοχείο αναμειγνύουμε 1/4 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξίδι με περίπου 1 λίτρο νερό. Το αφήνουμε μερικά λεπτά ώστε να αναμειχθούν καλά τα υλικά και στη συνέχεια μεταφέρουμε σε ένα μπουκαλάκι σπρέι. Ψέκασε στα επίμαχα σημεία και έπειτα στέγνωσε τα με ένα απορροφητικό πανάκι. Αν ο λεκές επιμένει επανέλαβε τη διαδικασία και θα τον δεις να εξαφανίζεται.
Δες επίσης: 4 Πράγματα που απαγορεύεται να καθαρίσεις με ξύδι!
Σαπούνι Μασσαλίας
Το σαπούνι Μασσαλίας είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά καθαριστικά. Οι χρήσεις του είναι αμέτρητες χαρίζοντας καθαριότητα σε βάθος. Προτείνεται επίσης για το πλύσιμο των ρούχων για άτομα που πάσχουν από αλλεργίες. Αν θέλεις να καθαρίσεις τα χαλιά σου πρόσθεσε μερικές σταγόνες υγρό σαπούνι Μασσαλίας σε ένα μπολ με ζεστό νερό και τρίψε το χαλί όπου θεωρείς ότι χρειάζεται. Μπορείς ακόμα να περάσεις και όλο το χαλί σταδιακά ώστε να καταπολεμήσεις λεκέδες και δυσάρεστες οσμές. Φρόντισε μόνο να έχεις και μια στεγνή πετσέτα ώστε να σκουπίζεις το επιπλέον σαπουνόνερο.
Μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα είναι ένα υλικό θησαυρός για το νοικοκυριό μας. Με την κατάλληλη χρήση μπορεί να καθαρίσει όλους τους χώρους του σπιτιού μας. Και για τα χαλιά ωστόσο αποτελεί ακόμα ένα εξαιρετικό και 100% φυσικό καθαριστικό. Άπλωσε σε όλη την έκταση του χαλιού σόδα και άφησε την να δράσει για μισή ώρα. Στη συνέχεια σκούπισε κανονικά με την ηλεκτρική σκούπα. Η μαγειρική σόδα όχι μόνο απολυμαίνει σε βάθος το χάλι αλλά έχει την ιδιότητα να απορροφά πολύ επίμονες μυρωδιές όπως τα ούρα ή τον εμετό.
Μπορείς να δεις ακόμα: 4 Δουλειές του σπιτιού που πρέπει να γίνονται μια φόρα το μήνα!
Καλαμποκάλευρο και γάλα
Μπορεί να ακούγεται σχετικά παράδοξο αλλά πρόκειται για μια παλιά συνταγή που μπορεί να σε σώσει από λεκέδες που εισχωρούν βαθιά στο ύφασμα όπως το μελάνι. Φτιάξε μια πάστα από καλαμποκάλευρο και γάλα προσθέτοντας σταδιακά και τα δύο υλικά ώστε να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια τοποθέτησε την πάστα πάνω στον λεκέ και άφησε την μέχρι να απορροφηθεί τελείως. Τέλος σκούπισε τα υπολείμματα και δες τον λεκέ να εξαφανίζεται.
Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης: Πως να φτιάξεις φυσικό αρωματικό μπάνιου!
Αν τα χαλιά σου είναι μεγάλης αξίας ή οικογενειακά κειμήλια θα μπορούσες να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό διευκρινίζοντας αν χρησιμοποιεί φυτικά ή ήπια για τον οργανισμό μας καθαριστικά. Αν πάλι αποφασίσεις να προχωρήσεις μόνος σου σε καθαριότητα θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις την λύση που επέλεξες σε κάποια μικρή γωνία του χαλιού ώστε να μην έχεις κάποιο ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία!