πλυντηριο πιατων

Τι δεν πρέπει να κάνεις στο πλυντήριο πιάτων!

Το πλυντήριο πιάτων είναι μια συσκευή που δε λείπει σχεδόν από καμία κουζίνα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αφού σε απαλλάσσει από τον κόπο της λάντζας και του βαρετού πλυσίματος των πιάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν μερικές συνήθειες που καταστρέφουν μακροπρόθεσμα το πλυντήριο πιάτων. Ίσως να μην πάει καν το μυαλό σου και να μην ξέρεις ποιες είναι.

Δες εδώ τι μπορεί να κάνεις λάθος με το πλυντήριο πιάτων. Κάνε το να λειτουργεί όσο περισσότερο γίνεται με σωστή χρήση και αποφεύγοντας τα λάθη που το καταστρέφουν.

Ποιες συνήθειες καταστρέφουν το πλυντήριο πιάτων!

 

Λάθος απορρυπαντικό πιάτων

απορρυπαντικό πιατων

Το απορρυπαντικό πιάτων είναι απαραίτητο για το πλύσιμο τους στο πλυντήριο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιείς ένα απορρυπαντικό καλής ποιότητας. Βέβαια, άλλο τόσο σημαντικό είναι να ακολουθείς σωστά τις οδηγίες χρήσεις του. Η αλήθεια είναι, ότι πόσο μπορεί να αλλάζει ο τρόπος χρήσης από απορρυπαντικό σε απορρυπαντικό; Κι’ όμως, ακόμα και η λανθασμένη σκέψη ότι το επιπλέον απορρυπαντικό βοηθάει στο καλύτερο καθάρισμα μπορεί να χαλάσει το πλυντήριο και την ποιότητα πλύσης.

Δες επίσης : Τα 8 συνηθέστερα λάθη με το πλυντήριο πιάτων και πως να τα αποφύγεις!

Γεμίζεις υπερβολικά το πλυντήριο

γεμισμενο πλυντηριο

Είναι καλό να προσπαθείς να αξιοποιήσεις κάθε χιλιοστό κενού χώρου στο πλυντήριο. Παρόλα αυτά, μην υπερβάλεις. Το υπερβολικό γέμισμα όχι μόνο δεν αποσκοπεί πουθενά, αλλά μπορεί να σε βάλει και σε περισσότερο κόπο. Τα πιάτα που έχουν στοιβαχτεί δεν πρόκειται να πλυθούν καλά με αποτέλεσμα να χρειαστούν επαναληπτικό πλύσιμο, δηλαδή διπλάσιο κόπο.

Δες επίσης : Πως να γεμίσεις σωστά το πλυντήριο πιάτων!

Αφήνεις πολλά υπολείμματα στα πιάτα

βρωμικα πιατα

Προφανώς και η χρήση του πλυντηρίου πιάτων είναι να καθαρίζει τις τροφές και τα υπολείμματα από τα πιάτα. Όταν αφήνεις πολλή ποσότητα πάνω στα πιάτα, το πλυντήριο δεν μπορεί να τα καθαρίσει και βουλώνει. Πριν τοποθετήσεις τα πιάτα μέσα στο πλυντήριο, σιγουρέψου ότι τα έχεις καθαρίσει καλά και έχεις απομακρύνει κάθε υπόλειμμα τροφής από πάνω. Αυτό το λάθος, άμα γίνεται επαναλαμβανόμενα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πλυντήριο και την αποχέτευση που είναι δύσκολο και ακριβό να λυθούν.

Βάζεις ακατάλληλα πράγματα στο πλυντήριο

γεμισμα πλυντηριου

Είναι λογικό να βάζεις στο πλυντήριο σχεδόν τα πάντα για να απαλλαχτείς από το πλύσιμο τους. Μερικά αντικείμενα δεν ενδείκνυνται για πλυντήριο πιάτων. Ο λόγος είναι ότι εκτός από το ότι μπορούν να καταστραφούν τα ίδια, μπορούν να προκαλέσουν και βλάβη στο πλυντήριο. Ξύλινα σκεύη μπορούν να διαλυθούν και να χαλάσουν τις σωληνώσεις, ευαίσθητα γυάλινα μπορούν να σπάσουν και να γεμίσουν το πλυντήριο γυαλιά. Πριν γεμίσεις το πλυντήριο, φρόντισε να ξέρεις αν τα αντικείμενα είναι κατάλληλα για τέτοιου είδους πλύση.

Δες επίσης : Εύκολο tip για να καθαρίσεις γρήγορα το πλυντήριο πιάτων!

Πάνω και κάτω ράφι

ραφια πλυντηριου

Ακόμα και το ποια αντικείμενα τοποθετείς στο πάνω και στο κάτω μέρος, παίζουν ρόλο στην υγεία του πλυντηρίου. Κάποια αντικείμενα μπορεί να είναι πολύ ογκώδη για το πάνω ράφι ενώ κάποια άλλα να είναι πολύ μακριά για το κάτω. Ποτήρια, μπολ, μεγάλες κουτάλες, φλυτζάνια καλό θα είναι να μπαίνουν στο πάνω ράφι ενώ πιάτα, πιατέλες, μεγάλα μπολ να μπαίνουν στο κάτω ράφι.

Δες επίσης : 4 Tips για να κάνεις το πλύσιμο των πιάτων παιχνιδάκι!

Δε γεμίζεις το πλυντήριο

μισογεμισμενο πλυντηριο

Ενώ το να το γεμίζεις υπερβολικά προκαλεί πρόβλημα, το να το γεμίζεις ελλιπώς είναι επίσης κακό. Το μισό γέμισμα θα οδηγήσει και σε άλλη μια πλύση κάνοντας το πλυντήριο να λειτουργεί κυριολεκτικά στο διπλάσιο. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι είτε να πλύνεις αυτά τα λίγα στο χέρι, είτε να περιμένεις να μαζευτούν και άλλα πιάτα για να κάνεις μια ολοκληρωμένη πλύση.

Όσο χρήσιμο και αν είναι το πλυντήριο πιάτων και όσο και αν αποτελεί το δεξί σου χέρι στην καθαριότητα της κουζίνας, έχει κάποιους κανόνες. Με την κατάλληλη προσοχή μπορείς να επεκτείνεις τα χρόνια και την ποιότητα ζωής του πλυντηρίου σου. Απόφυγε τα παραπάνω σοβαρά λάθη και ακολούθησε τις σωστές συμβουλές για να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα.