γυναίκα ξεσκονίζει πίνακες στον τοίχο

Ποια είναι η σωστή σειρά για τις δουλειές του σπιτιού;

Στη σημερινή εποχή, θέλουμε να κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού πιο γρήγορα αλλά και αποτελεσματικά! Σε αυτή την προσπάθεια υπάρχουν τεράστιες διαφορές στον τρόπο που καθαρίζουμε εμείς και στον τρόπο που καθαρίζουν οι επαγγελματίες της καθαριότητας! Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι όσον αφορά την οργάνωση αλλά και το αστραφτερό αποτέλεσμα σε όλο το σπίτι, σε εμάς μπορεί να πάρει πολύ χρόνο ενώ σε έναν ή μία επαγγελματία λίγες μόνο ώρες!

Ουσιαστικά και για τους αρχάριους του νοικοκυριού μπορεί οι δουλειές να φαίνονται βουνό, ειδικά όταν μαζεύονται λόγω έλλειψης χρόνου! Για όλα όμως υπάρχει τρόπος! Παρακάτω θα δεις την σωστή σειρά για την καθαριότητα του σπιτιού για να γλυτώσεις χρόνο και να μην πελαγώσεις!

Η σωστή σειρά για να καθαρίζουμε το σπίτι!

Ξεκίνα με τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων

πλυντήριο ρούχων

Σίγουρα την μέρα που κάνεις γενική καθαριότητα δεν θες να μείνουν στη μέση άπλυτα πιάτα και ρούχα. Η πρώτη δουλειά που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις πλυντήρια και να συνεχίσεις τις δουλειές μέχρι να τελειώσουν. Το ίδιο ισχύει και για τον φούρνο και τα ταψιά που τα ειδικά καθαριστικά θέλουν χρόνο για να δράσουν.

Δες επίσης 4 Δουλειές του σπιτιού που πρέπει να γίνονται μια φόρα το μήνα!

Ξεκίνα από την κορυφή προς τα κάτω

γυναίκα ξεσκονίζει πίνακες στον τοίχο

Αυτός ο κανόνας ισχύει για όλα: κουρτίνες, σκάλες, ντουλάπια, βιβλιοθήκες και ολόκληρα δωμάτια! Κυρίως αυτό αφορά τη σκόνη που φεύγει από πάνω προς τα κάτω. Όμως και ειδικοί της οργάνωσης και καθαριότητας βρίσκουν ότι είναι πιο εύκολο να καθαρίζουμε έτσι.

Δες επίσης Οι 19 δουλειές του σπιτιού που γίνονται σε 5 λεπτά

Καθάρισε πρώτα το σπίτι και μετά την αυλή

είδη καθαριότητας

Όταν τελειώνουμε τις δουλειές του σπιτιού εσωτερικά, υπάρχει μία πιο θετική διάθεση που μας δίνει το κίνητρο να συνεχίσουμε και έξω! Επίσης προηγείται το καθάρισμα του σπιτιού όπου περνάμε τις περισσότερες ώρες μέσα παρά της αυλής ή του μπαλκονιού. Επειδή όμως οι σκόνες και οι ρύποι έρχονται κυρίως από έξω προς τα μέσα, είναι καλό να μην παραμελούμε τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού!

Δες επίσης 5 Tips Καθαριότητας κατ’ ευθείαν από τους ειδικούς!

Τακτοποίησε και μετά καθάρισε

γυναίκα κρατάει καλάθι με ρούχα

Για κάθε δωμάτιο είναι πιο εύκολο να καθαρίσουμε όταν δεν υπάρχουν πράγματα στο πάτωμα ή πάνω στις επιφάνειες. Η τακτοποίηση γλυτώνει πολύ χρόνο από το καθάρισμα. Επίσης μπορεί να γίνει και άλλη μέρα.Όπως είπαμε και για τα ρούχα, αν όλα ήταν σε διάφορα δωμάτια θα μας εμπόδιζαν να κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού αποτελεσματικά.

Δες επίσης 9 Πράγματα που κάνουν κάθε μέρα οι άνθρωποι με καθαρά σπίτια!

Ξεσκόνισμα και σκούπισμα

κοπέλα ξεσκονίζει την βιβλιοθήκη σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα

Η σκόνη δεν κάνει διακρίσεις και έτσι πάει παντού! Για να κάνεις αστραφτερά τα δωμάτια του σπιτιού, το ξεσκόνισμα προηγείται του σκουπίσματος! Μάλιστα αν ακολουθήσεις τον κανόνα της τακτοποίησης πρώτα, θα δεις ότι θα γλυτώσεις περισσότερο χρόνο και το αποτέλεσμα θα διαρκέσει περισσότερο στις επιφάνειες!

Φτιάξε το δικό σου πρόγραμμα

άντρας και γυναίκα κρατούν σκούπες

Σίγουρα δεν έχουμε όλες και όλοι τον ίδιο χρόνο ή την ίδια διάθεση και δεν μας ταιριάζουν κάθε φορά όλες οι συμβουλές ακόμα κι αν προέρχονται από επαγγελματίες καθαριστές. Ένας βασικός κανόνας της καθαριότητας είναι να τελειώνουμε κάθε δωμάτιο και να περνάμε στο επόμενο!

Κάποιες δουλειές που μπορούν να γίνονται παράλληλα με άλλες είναι να βάλεις πλυντήρια ρούχων και πιάτων ενώ συνεχίζεις με κάτι άλλο. Επίσης μετά το ξεσκόνισμα προτίμησε να χρησιμοποιήσεις ηλεκτρική σκούπα και όχι την κλασσική. Μόλις εφαρμόσεις το δικό σου πρόγραμμα θα καταλάβεις τι παίρνει περισσότερο χρόνο και τι λιγότερο. Έτσι σιγά σιγά θα το βελτιώσεις χωρίς περισσότερο κόπο!