Η ανακύκλωση είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας και τα τελευταία χρόνια συμμετέχουμε όλο και πιο πολλοί. Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα στην προσπάθεια να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων και κυρίως των οικιακών. Δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνεπάγεται την μεγάλη κατανάλωση συσκευασμένων προϊόντων και κατ’επέκταση την συγκέντρωση μεγάλων όγκων απορριμμάτων. Τι πρέπει ωστόσο να γνωρίζουμε για να κάνουμε σωστά ανακύκλωση;
Στην προσπάθεια μας να μπορέσουμε και εμείς να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος ανακυκλώνοντας, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ποια λάθη θα πρέπει να αποφύγουμε. Ο διαχωρισμός των συσκευασιών προτού τις τοποθετήσουμε στους μπλε κάδους είναι πολύ σημαντικός ώστε να μην δημιουργήσουμε προβλήματα.
Πώς ανακυκλώνονται τα υλικά
Γυαλί
Οι γυάλινες συσκευασίες και τα γυάλινα μπουκάλια φυσικά συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των ανακυκλώσιμων υλικών. Πρέπει να είμαστε ωστόσο πολύ προσεκτικοί με τις σπασμένες συσκευασίες. Τα σπασμένα γυαλιά δεν ανακυκλώνονται καθώς συχνά η διαλογή γίνεται με τα χέρια και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των υπαλλήλων.
Χαρτί
Το χαρτί είναι από τα πρώτα υλικά που μάθαμε να ανακυκλώνουμε. Υπάρχουν όμως πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Οι χάρτινες συσκευασίες πολλές φορές έχουν υπολείμματα από λάδι ή άλλα λιπαρά που δεν καθαρίζονται. Αυτές λοιπόν δεν ανακυκλώνονται καθώς δημιουργούν προβλήματα στη διαδικασία διαχωρισμού.
Επίσης καλό είναι να μην τοποθετούμε στους μπλε κάδους βρεγμένο χαρτί καθώς ακόμα και αν στεγνώσει οι ίνες του χαρτιού “μαζεύουν” με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας πολτός που και πάλι δυσκολεύει την διαδικασία ανακύκλωσης. Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε ότι χαρτιά μικρότερα από μέγεθος Α4 δεν μπορούν να διαχωριστούν και κατ’επέκταση να ανακυκλωθούν.
Δες επίσης: Πως να εντάξεις το παλιό ποδήλατο στη διακόσμηση του σπιτιού!
Πλαστικό
Πλαστικές συσκευασίες οι οποίες έχουν καθαριστεί αλλά και πλαστικά υλικά συσκευασίας μπορούν να τοποθετηθούν στους μπλε κάδους. Ωστόσο πλαστικά μαχαιροπίρουνα και καλαμάκια παρότι πλαστικά, δεν διαχειρίζονται και δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης. Τα πλαστικά όγκωδη έπιπλα δεν μπορούν να τοποθετηθούν στους μπλε κάδους αλλά πρέπει να κατευθύνονται στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων που θα πρέπει να διαθέτει κάθε δήμος.
Δισκάκια CD & DVD
Παρότι κατασκευάζονται κυρίως από αλουμίνιο περιέχουν πολλές χημικές προσμείξεις ή οποίες και δεν τους επιτρέπουν την άμεση ανακύκλωση. Συνεπώς δεν μπορούμε να τα τοποθετήσουμε στους μπλε κάδους μαζί με τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε συλλέξει. Αν δεν θέλεις να τα πετάξεις μπορείς να απευθυνθείς σε εξειδικευμένα κέντρα ανακύκλωσης ανά την Ελλάδα. Τις πληροφορίες τους μπορείς να τις εντοπίσεις εύκολα στο διαδίκτυο.
Τοξικά και εύφλεκτα υλικά
Είτε πλαστικές είτε μεταλλικές συσκευασίες που περιέχουν τοξικά υλικά όπως π.χ. εντομοκτόνα, αντιψυκτικά κτλ δεν μπορούν να ανακυκλωθούν καθώς είναι πολύ δύσκολη η απομάκρυνση των χημικών κατάλοιπων που περιέχουν. Επίσης υλικά όπως το φελιζόλ και το αφρολέξ είναι άκρως εύφλεκτα με κίνδυνο φωτιάς σε όλα τα στάδια της διαδικασίας της ανακύκλωσης. Κατά συνέπεια η ρήψη τους στους μπλε κάδους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
Μπορείς να δεις επίσης: Πως να κάνεις μια μοναδική διακόσμηση κήπου με παλιά αντικείμενα!
Κεραμικά αντικείμενα
Πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης που έχουμε όλοι στο σπίτι είναι κεραμικά και προέρχονται από ψημένο πηλό. Όταν αντικαθιστούμε τις παλιές μας κούπες είναι πολύ σωστή η σκέψη να τις ανακυκλώσουμε αλλά δυστυχώς δεν γίνεται. Η ανακύκλωση κεραμικών είναι τόσο δύσκολη που καθίσταται σχεδόν αδύνατη.
Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε όλο και περισσότερους πολίτες να ασχολούνται με την ανακύκλωση και να ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Ας βοηθήσουμε λοιπόν όλοι μας να γίνεται η διαδικασία σωστά. Δεν ξεχνάμε να διαχωρίζουμε και να καθαρίζουμε τα αντικείμενα προτού τα τοποθετήσουμε στους κάδους, να συμπιέζουμε τα χαρτοκιβώτια και να κλείνουμε το καπάκι των κάδων ώστε να προστατεύονται τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή.