Home Lifehack Πως θα βγάλεις τη σκουριά από τα εργαλεία!
πως θα αποτρέψεις το φαινόμενο της σκουριάς

Πως θα βγάλεις τη σκουριά από τα εργαλεία!

by exypnes-idees

Όταν το νερό εγκαθίσταται σε μεταλλικά εργαλεία για μεγάλο χρονικό διάστημα το φαινόμενο της σκουριάς αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του. Η σκουριά αποτελεί-ουσιαστικά-το αποτέλεσμα της δέσμευσης του νερού και του οξυγόνου στο σίδηρο (οξείδωση). Αυτή η “ενοχλητική” κόκκινο-κίτρινη αλλοίωση ενδέχεται να διαβρώσει ολοκληρωτικά το μέταλλο σε περίπτωση που δεν την αντιμετωπίσεις, καθιστώντας το εκάστοτε εργαλείο άχρηστο.

Διώξε τη σκουριά από τα εργαλεία σου!

Για να αποφύγεις το εν λόγω φαινόμενο και προκειμένου να γλιτώσεις επιπλέον έξοδα για την αγορά νέων εργαλείων, το Exypnes-Idees.gr σου ετοίμασε το συγκεκριμένο άρθρο-οδηγό προκειμένου να είσαι σε θέση να επιδιορθώσεις τα παλιά, σκουριασμένα εργαλεία σου.

Βέβαια, για να καταστεί αυτό εφικτό θα πρέπει η σκουριά να είναι επιφανειακή και να μην έχουν δημιουργηθεί “τρύπες” στα εργαλεία σου. Πάμε λοιπόν, να δούμε τους τρόπους με τους οποίους θα ξεφορτωθείς τη σκουριά από τα εργαλεία σου!

Δες επίσης: 3 Τρόποι για να εξαφανίσεις τη σκουριά από τα μεταλλικά αντικείμενα!

Γυαλόχαρτο

γυαλόχαρτο για τη μερική απομάκρυνση σκουριάς από τα εργαλεία

Το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τη σκουριά ακούει στο όνομα γυαλόχαρτο. Το τρίψιμο με γυαλόχαρτο επάνω στην επιφάνεια των σκουριασμένων εργαλείων θα αφαιρέσει αρκετή από την σκουριά, αν και θα χρειαστεί αρκετή από τη δύναμή σου προκειμένου να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

απολιπαντικό προϊόν

Προτού ξεκινήσεις τη διαδικασία του τριψίματος, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις κάποιο απολιπαντικό προκειμένου να καθαρίσεις την επιφάνεια του σκουριασμένου σου εργαλείου (χρησιμοποίησε ένα απλό πανί). Αφότου το στεγνώσεις θα είσαι σε θέση να περάσεις στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας.

συρμάτινο σφουγγάρι και βούρτσα

Χρησιμοποίησε ένα συρμάτινο σφουγγάρι ή βούρτσα για να αφαιρέσεις τα “χοντρά” σημεία της σκουριάς. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε ένα χοντρό κομμάτι γυαλόχαρτου ώστε να απομακρυνθούν τυχόν κατάλοιπα “χοντρής” σκουριάς. Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα λεπτότερο γυαλόχαρτο ώστε να απομακρύνεις τη σκουριά από τις πιο μικρές δύσκολες περιοχές.

Tip: Αν μετά την όλη διαδικασία έχει παραμείνει σκουριά στα εργαλεία σου, τότε ίσως χρειαστεί να δοκιμάσεις κάποιο χημικό προϊόν εξειδικευμένο για την αφαίρεσης της σκουριάς (θα αναφερθούμε σε αυτό στη συνέχεια).

Ξύδι και αλάτι

ξύδι και αλάτι για να απομακρύνεις τη σκουριά από τα εργαλεία σου

Αν προτιμάς μία πιο οικολογική λύση για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος μπορείς να στραφείς προς ορισμένα φυσικά υλικά, όπως είναι το ξίδι (λευκό) και το αλάτι. Βέβαια, η συγκεκριμένη λύση ενδείκνυται κυρίως για περιπτώσεις σκουριάς σε μεγάλες επιφάνειες.

Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, προτού ξεκινήσεις την όλη διαδικασία θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις κάποιο απολιπαντικό προϊόν στο εργαλείο σου και στη συνέχεια να το καθαρίσεις-στεγνώσεις.

Έπειτα, τοποθέτησε τα στεγνά, σκουριασμένα εργαλεία σου μέσα σε μία μεγάλη λεκάνη. Σε αυτήν πρόσθεσε ξύδι και αλάτι με την αναλογία να είναι 1/4 της κούπας αλάτι ανά 1 λίτρο ξιδιού. Θα πρέπει η στάθμη του ξιδιού να είναι τέτοια ώστε να καλύπτει εντελώς τα σκουριασμένα εργαλεία σου.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να βάλεις την υπομονή σου να δουλέψει αφού θα χρειαστούν ορισμένες ημέρες μέχρις ότου το αλάτι και το ξίδι “σπάσουν” τη σκουριά. Εμείς από την πλευρά μας θα σου προτείναμε να αφήσεις τα εργαλεία σου τουλάχιστον 2-3 μέρες μέσα στο μείγμα (παράλληλα μπορείς να κάνεις έναν μικρό έλεγχο, βλέποντας αν η σκουριά έχει “μαλακώσει”).

Με το πέρας των τριών ημερών θα είσαι σε θέση να χρησιμοποιήσεις μία μεταλλική βούρτσα ή ένα συρμάτινο σφουγγάρι προκειμένου να αφαιρέσεις την-πλέον μαλακή-σκουριά. Στο τέλος μην ξεχάσει να ξεπλένεις με άφθονη σαπουνάδα και νερό τα εργαλεία σου, τα οποία στη συνέχεια θα στεγνώσεις.

Tip: Καλό θα ήταν αφότου στεγνώσεις τα πλέον “καινούρια” εργαλεία σου, να τα ψεκάσεις με ένα αντισκωριακό σπρέι (θα πρέπει να τρίψεις το σπρέι σε όλη την επιφάνεια του εργαλείου).

Μαγειρική σόδα

μαγειρική σόδα για να απομακρύνεις τη σκουριά από τα εργαλεία σου

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιπτώσεις, η λύση της μαγειρικής σόδας ενδείκνυται για την καταπολέμηση της σκουριάς σε μικρές περιοχές. Επομένως, η εν λόγω λύση θα ήταν καλύτερο να προτιμηθεί για τα εργαλεία σου με μικρές ενδείξεις σκουριάς.

Όπως και στις προηγούμενες μεθόδους αντιμετώπισης, έτσι και εδώ το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις ακούει στο όνομα απολίπανση, καθαρισμός και στέγνωμα των εργαλείων. Έπειτα, θα πρέπει να δημιουργήσεις μία πάστα με μοναδικά συστατικά το νερό και τη μαγειρική σόδα.

Η συγκεκριμένη πάστα θα πρέπει να εφαρμοστεί στις περιοχές με σκουριά και να παραμείνει εκεί για τουλάχιστον μερικές ώρες (4-5 περίπου). Στη συνέχεια, με τη βοήθεια μίας μεταλλικής βούρτσας τρίψε τα σκουριασμένα σημεία και έπειτα ξέπλενε με νερό τα εργαλεία. Τέλος, στέγνωσέ τα και ψέκασε αντισκωριακό σπρέι.

Οξαλικό οξύ

οξαλικό οξύ

Αν τώρα καμία από τις παραπάνω μεθόδους αντιμετώπισης δεν λειτουργήσει στα εργαλείο σου, τότε θα πρέπει να στραφείς στις πιο “σοβαρές” λύσεις. Το οξαλικό οξύ αποτελεί ένα ισχυρό χημικό, το οποίο μπορεί να διαλύσει ακόμη και μεγάλες ποσότητες σκουριάς εύκολα και γρήγορα.

Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση θα χρειαστεί να πάρεις και ορισμένα μέτρα ασφαλείας προτού ξεκινήσεις την όλη διαδικασία. Αυτά που θα χρειαστείς στα σίγουρα είναι λαστιχένια γάντια και προστατευτικά γυαλιά εργασίας (τύπου μάσκα). Επίσης, θα πρέπει να φροντίσεις ώστε ο χώρος εργασίας σου να αερίζεται επαρκώς.

Αφού απολιπαίνεις τα εργαλεία σου και λάβεις τα παραπάνω μέτρα ασφαλείας, είναι η κατάλληλη στιγμή για να δημιουργήσεις το μείγμα με το οξαλικό οξύ. Η αναλογία εδώ είναι περίπου τρεις κουταλιές της σούπας σκόνη οξέως προς ένα λίτρο νερού. Πρόσεχε κατά τη διάρκεια της ανάμειξης μην χυθεί καθόλου από το υγρό επάνω σου.

Στη συνέχεια τοποθέτησε τα σκουριασμένα εργαλεία στο μείγμα και άφησέ τα για περίπου 20 λεπτά (ανάλογα και με τη σύσταση που διαθέτει το κάθε εργαλείο). Με το πέρας του παραπάνω χρονικού ορίου βγάλε τα εργαλεία σου προσεκτικά (φορώντας πάντα γάντια) και ξέπλυνέ τα με άφθονο νερό. Τέλος στέγνωσέ τα πολύ καλά και έπειτα ψέκασέ τα με ένα αντισκωριακό σπρέι.

Πως να αποτρέψεις τη σκουριά

πως θα αποτρέψεις το φαινόμενο της σκουριάς

Η σκουριά μπορεί να αποφευχθεί εμποδίζοντας το νερό ή την υγρασία να παραμείνουν σε επαφή με μεταλλικές επιφάνειες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μία πολύ καλή μέθοδος αντιμετώπισης έχει να κάνει με τον σχολαστικό καθαρισμό και στέγνωμα των εργαλείων σου. Εναλλακτικά μπορείς να εφαρμόζεις ένα προστατευτικό αντισκωριακό στρώμα στα εργαλεία σου, ώστε αυτά να είναι ανθεκτικά στο υγρό στοιχείο. Εμείς από την πλευρά μας θα σου προτείναμε των συνδυασμό των παραπάνω μεθόδων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Related Posts

Leave a Comment