Αν θέλεις να κάνεις κάτι πρωτότυπο στο σπίτι σου τότε ακολούθησε τις οδηγίες για να μετατρέψεις το παλιό σου ποδήλατο σε ένα φανταστικό τραπεζάκι που μπορεί να διακοσμήσει το σαλόνι ή ακόμα και το δωμάτιό σου.
Όλοι έχουμε παλιά ποδήλατα στο σπίτι μας, είτε είναι δικά μας, είτε των παιδιών, είτε των γονιών μας. Και αν δεν έχεις σίγουρα θα έχει κάποιος γνωστός σου και θα ετοιμάζεται να το πετάξει.
Αρκεί να λύσουμε το ποδήλατο και να πάρουμε κάποια από τα μέρη του και θα έχει γίνει ανακυκλώσιμο, αφού θα διακοσμεί πλέον τον χώρο μας.
Πάμε να δούμε τη διαδικασία, η οποία χρειάζεται λίγο χρόνο και κάποια ειδικά εργαλεία, αλλά με λίγη προσπάθεια γίνεται εύκολα πραγματικότητα και θα έχεις φτιάξει μόνος σου μια καταπληκτική δημιουργία.
Πώς θα φτιάξω τραπεζάκι από μέρη ποδηλάτου
Τι θα χρειαστώ
- 3 πιρούνια ποδηλάτου (αν δεν έχετε τόσα ζητήστε από κάποιον γνωστό ή ακόμα και από ένα κατάστημα που κατασκευάζει ποδήλατα)
- 1 ζάντα ποδηλάτου, κατά προτίμηση λεπτή
- 1 στρογγυλό κομμάτι πλέξιγκλας με διάμετρο 25 εκατοστά και πάχος 1,30 εκατοστά
- 1 στρογγυλό κομμάτι πλέξιγκλας με διάμετρο 65 εκατοστά και πάχος 0,60 εκατοστά
- Σταυρωτές βίδες και απλές με και τα αντίστοιχα μεταλλικά βύσματα
- 3-4 ροδέλες από καουτσούκ
- 1 μέτρο
- Στόκος
- Διάφορα εργαλεία
Φτιάχνεις τα πιρούνια
Τα 3 πιρούνια πρέπει να είναι ίδια μεταξύ τους. Γι΄αυτό θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις ειδικά εργαλεία που κόβουν το μέταλλο ώστε να έρθουν στο ίδιο μήκος ανάλογα με το ύψος που θέλεις να έχει το τραπέζι.
Τρύπα τα πλέξιγκλας
Κάνε από μία τρύπα στο κέντρο του κάθε πλέξιγκλας. Μπορεί να γίνει εύκολα με ένα ηλεκτρικό τρυπάνι. Αν δεν έχετε μπορείτε να ζητήσετε στο κατάστημα απ’ το οποίο θα τα αγοράσετε να σας κάνουν τις τρύπες. Αυτές οι τρύπες θα πρέπει να έχουν μέγεθος τόσο ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί το κεντρικό μπουλόνι που θα σταθεροποιεί τη ζάντα του ποδηλάτου.
Τρύπες σε πλέξιγκλας και ζάντα
Οι τρύπες στο πλέξιγκλας και τη ζάντα πρέπει να είναι στο ίδιο ακριβώς σημείο. Γι’ αυτό αφού έχεις κάνει την κεντρική τρύπα στο πλέξιγκλας τοποθέτησε το πάνω στη ζάντα και σημείωσε που ακριβώς θα κάνεις τις τρύπες περιφερειακά στις άκρες.
Στη συνέχεια τρύπα σε 8 σημεία το πλέξιγκλας και τη ζάντα. Αν δυσκολεύεσαι να τρυπήσεις το πλέξιγκλας μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα κομμάτι ξύλου για μεγαλύτερη αντίσταση. Για την κεντρική βίδα μέτρα ακριβώς που έχεις κάνει την τρύπα στο πλέξιγκλας και τρύπα στο ίδιο σημείο τη ζάντα.
Άνοιξε καλά τις τρύπες
Αφού έχεις τρυπήσει με το ηλεκτρικό τρυπάνι πάρε ένα κατσαβίδι ή άλλο εργαλείο και βάλτο στις τρύπες ώστε να ανοίξουν καλά, μέχρι να χαλαρώσουν αρκετά.
Τοποθέτησέ το
Αφού έχεις ανοίξει όλες τις τρύπες, βίδωσε τα μεταλλικά στηρίγματα στη ζάντα, τοποθέτησε πάνω το πλέξιγκλας και αφού βιδώσεις καλά το κεντρικό βίδωσε καλά και όλα τα περιφερειακά. Χρησιμοποίησε το ηλεκτρικό κατσαβίδι για μεγαλύτερη σιγουριά.
Τα πόδια του τραπεζιού
Για την τοποθέτηση των πιρουνιών που θα χρησιμοποιηθούν σαν πόδια του τραπεζιού, πάρε το μικρότερο κομμάτι πλέξιγκλας και μέτρα τα 3 σημεία στα οποία θα ανοίξεις τις τρύπες έτσι ώστε να δημιουργούν ένα τρίγωνο γύρω από το κέντρο.
Βάλε στόκο
Για να βεβαιωθείς ότι οι βίδες θα στερεωθούν στο εσωτερικό των πιρουνιών μπορείς να χρησιμοποιήσεις στόκο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια κοιλότητα μόνο γύρω από την βίδα και να μείνει σταθερή. Όταν αρχίσει ο στόκος να σταθεροποιείται αφαίρεσε τη βίδα και βίδωσέ το μαζί με το πλέξιγκλας.
Τελευταίο βήμα
Αφού έχεις βιδώσει και τα πιρούνια, τέλος βάλε τα καουτσούκ πάνω και κάτω από το μικρό πλέξιγκλας και βίδωσε το μαζί με το μεγάλο και τη ζάντα με μια βίδα που θα περνάει από όλα τους.
Αφαίρεσε τα προστατευτικά από τα πλέξιγκλας και το τραπεζάκι είναι έτοιμο!
Δες κι άλλες μοναδικές ιδέες για να μετατρέψεις άχρηστα αντικείμενα του σπιτιού σου: 10 Ιδέες για να μετατρέψεις τα άχρηστα αντικείμενα του σπιτιού σε διακοσμητικά!