Πρόσφατα διαπίστωσα ότι ένα σπίτι και κυρίως ένα σαλόνι που δεν έχει κουρτίνες μοιάζει φτωχό και άδειο. Είναι οκ να μην έχεις σεμεδάκια της γιαγιάς, αλλά πραγματικά η κουρτίνα στο σπίτι κάνει τη διαφορά. Βέβαια, όπως όλα τα υφάσματα θέλει ανά τόσο καθάρισμα. Και άντε τώρα ξεκίνα να ξεκρεμάς και να σε πιάνει το αυχενικό σωστά;
Σωστά, αλλά θέλω να σου πω πως οι κουρτίνες δε θέλουν το υστερικό καθάρισμα που μπορεί να φαντάζεσαι. Τι μπορεί να εννοώ ε; Μείνε μαζί μου και θα σου πω πως να καθαρίσεις σωστά τις κουρτίνες σου. Έτσι θα τις έχεις πάντα φρέσκες και λαμπερές!
Καθάρισε σωστά τις κουρτίνες στο σπίτι σου!
Το ξεσκόνισμα είναι φίλος σου
Η καλή νοικοκυρά/ καλός νοικοκύρης φροντίζει πάντα το σπίτι και είναι ένα βήμα μπροστά! Αυτό σημαίνει ότι πριν τις κατεβάσεις για πλύσιμο, φρόντισε μια στο τόσο να τις ξεσκονίζεις. Πως; Απλά έτσι όπως θα κάνεις ηλεκτρική σε όλο το σπίτι, μόλις τελειώσεις με το σαλόνι, πάρε το μικρό το σκουπάκι, άλλαξε το στην ηλεκτρική και πέρασε τις κουρτίνες σου. Έτσι, δε θα είναι εντελώς και τελείως βρώμικες όταν τις κατεβάσεις.
Στο πλυντήριο ή ατμοκαθαριστής;
Εδώ η επιλογή είναι απλή. Αν φτιάξεις είναι χειροποίητες και τις έχεις παραγγείλει από μαγαζί που φτιάχνει κουρτίνες τότε ρώτησε τους αν μπορείς να τις καθαρίσεις με ατμό. Αν είναι αγοραστές από ένα οποιοδήποτε κατάστημα με είδη προίκας, απλά κοίτα το καρτελάκι και δες αν το υλικό κάνει.
Βέβαια, το καθάρισμα με ατμό απλώς θα μειώσει τις φορές που θα τις βάλεις στο πλυντήριο-γιατί κάποια στιγμή θα μπουν πλυντήριο. Απλώς με τον ατμό εξασφαλίζεις λίγο παραπάνω χρόνο στην ζωντάνια από το χρώμα τους.
Δες επίσης: Πως να συνδυάσεις σωστά τις κουρτίνες σου ανάλογα τον χώρο!
Πόσο συχνά πλένονται!
Όπως σου είπα η συχνότητα που πλένουμε τις κουρτίνες δεν είναι αυτή που φαντάζεσαι. Τις κουρτίνες του σαλονιού και του δωματίου τις πλένουμε 3 φορές το χρόνο, τα ριντό και όσες έχουν σχέδιο μία φορά το χρόνο. Εκτός αν μένεις σε πόλεις όπως Θεσσαλονίκη, Αθήνα που το καυσαέριο είναι μπόλικο οπότε ριντό και σχέδια 2 φορές το χρόνο και τις υπόλοιπες 4 φορές το χρόνο. Η κουρτίνα της κουζίνας εννοείται κάθε όποτε χρειάζεται- γιατί εκεί πέφτει λέρωμα.
Πως να τις πλύνεις
Πάντα διπλωμένες και προσεκτικά τοποθετημένες στο κάδο πλένονται οι κουρτίνες. Μην τις βάλεις χύμα γιατί μετά θα τσαλακωθούν και δε θα σιδερώνονται με τίποτα. Αν νομίζεις πως δε θα τα καταφέρεις καλύτερα να τα πας σε καθαριστήριο. Αλλά πιστεύω σε σένα και πιστεύω το έχεις. Αφού τις πλύνεις στο ελαφρύ πρόγραμμα άπλωσε τες προσεκτικά να μην τσαλακωθούν πουθενά.
Για το σίδερο μπορείς να χρησιμοποιείς μαλακτικό σπρέι για ευκολότερο πέρασμα. Τέλος, κρέμασε τις κουρτίνες σου ενώ είναι ακόμα ελαφρώς νωπές. Για να “πέσουν” προς τα κάτω και να πάρουν τη σωστή φόρμα. Μέχρι να στεγνώσουν εντελώς μη μου αρχίζεις ξεσκονίσματα και σκούπες! Τσάμπα ο κόπος του πλυσίματος τότε γιατί όλη η σκόνη θα κολλήσει στις κουρτίνες.