Δεν ξέρω αν το έχεις σκεφτεί ποτέ σοβαρά, όμως ο φωτισμός που θα επιλέξεις σε κάθε χώρο παίζει μεγάλο ρόλο. Δεν είναι τυχαίο που συνήθως σε υπνοδωμάτια και σαλόνι χρησιμοποιούμε κίτρινα φώτα, ενώ σε μπάνιο και κουζίνα πιο λευκά φωτά. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κίτρινα φώτα είναι πιο ζεστά και ήρεμα στο μάτι σε αντίθεση με τα λευκά που είναι πιο έντονα και κατάλληλα για να βαφτείς μπροστά στον καθρέφτη ας πούμε.
Αλλά ας τα πάρουμε όλα με την σειρά και να δούμε για αρχή ποια είναι τα βασικότερα λάθη που κάνεις στο φωτισμό του σπιτιού σου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να αποφύγεις σκοτεινές γωνιές που θα σε εκνευρίζουν ή πολύ δυνατούς φωτισμούς σε σημεία που θα ήθελες λίγο πιο γλυκό φωτισμό.
Δες επίσης: Πως να κάνεις μια εντυπωσιακή DIY διακόσμηση δωματίου!
Τα 5 λάθη που κάνεις στο φωτισμό του σπιτιού σου
Δεν έχεις μηχανισμό ρύθμισης φωτός (dimmer)
Μπορεί γενικότερα στην Ελλάδα να μην το χρησιμοποιούμε και πάρα πολύ συχνά, αλλά το θέμα είναι ότι το dimmer χρειάζεται. Δεν είναι όλες οι στιγμές ίδιες και δεν χρειάζεσαι πάντα την ίδια ποσότητα φωτός. Έχοντας το dimmer μπορείς να ρυθμίσεις το φως που θα έχει το δωμάτιο, σε αντίθεση με το να έχεις μικρά φωτιστικά που απλά φωτίζουν μια γωνιά πάρα πολύ.
Δες επίσης:5 Tips που πρέπει να γνωρίζεις για την ιδανική διακόσμηση του σπιτιού σου!
Χρησιμοποιείς μόνο ένα φως
Το μυστικό για τον τέλειο, ζεστό φωτισμό είναι να μην εξαρτάσαι από μια πηγή φωτός. Τα φωτιστικά δαπέδου για αυτό υπάρχουν. Για να δίνεις λίγο φως και από άλλη γωνία. Μπορείς επίσης να έχεις επίπεδα φωτισμού. Ένα βασικό μεγάλο, κρυφό φωτισμό, φωτιστικά. Παίξε λίγο με τους παρόχους φωτός.
Δες επίσης: 29 Φανταστικές ιδέες για να προσθέσεις κρυφό φωτισμό σπίτι σου!
Χρησιμοποιείς γενικά πολύ έντονο φωτισμό
Ένα συχνό λάθος που κάνουμε όλοι είναι ότι βάζουμε πολύ έντονα φώτα γιατί έχουμε την ανάγκη να βλέπουμε. Βέβαια, όπως σου εξήγησα είναι μερικοί χώροι που απαιτούν πιο μαλακά φώτα. Πέρα από αυτό πολλές φορές χρησιμοποιούμε έντονα λευκά φώτα στο μπάνιο θεωρώντας ότι έτσι πρέπει. Όχι ένα απλό λευκό φως κάνει. Δεν χρειάζεται να τυφλώνεσαι κάθε φορά που μπαίνεις στο μπάνιο.
Δες επίσης: 5 Εύκολες ιδέες για μοντέρνους πολυελαίους στο σπίτι σου!
Δεν έχεις φωτισμό στη ντουλάπα
Τώρα θα αναρωτηθείς τι τρελά είναι αυτά που λέω. Σκέψου όμως λίγο πόσες και πόσες φορές δεν έχεις κάνει την ντουλάπα ανάστα ο Κύριος επειδή δε βλέπεις καλά να διαλέξεις τα ρούχα που θέλεις. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσεις ολόκληρο μηχανισμό στην ντουλάπα σου για να έχει φως. Φρόντισε, παρόλα αυτά να έχεις κοντά πάντα μια πηγή φωτός για να μην γίνεται χαμός.
Δες επίσης:20 Ιδιαίτερα φωτιστικά δαπέδου που πρέπει να δεις!
Κάνε αλλαγές ανά διαστήματα
Κλείνοντας έχω την πιο σημαντική συμβουλή. Κάνε αλλαγές συχνά πυκνά σε φωτιστικά επιδαπέδια και μη. Αυτό γιατί το μάτι κουράζεται με τα ίδια και τα ίδια και αφορά και το από προέρχεται το φως και χτυπάει στα μάτια μας. Ανανέωσε την οπτική σου γωνία, αλλάζοντας τα φωτιστικά θέση και έχοντας πάντα μια φρέσκια, φωτεινή ματιά.