Ζούμε την ζωή μας στο έπακρο. Κάθε μέρα στην δουλειά φροντίζουμε να αποδίδουμε 100%. Όταν έρχεται η ώρα να συμμαζέψουμε το σπίτι μας, θέλουμε απλά να ξαπλώσουμε στο πάτωμα και να κλαίμε σε εμβρυακή στάση. Ίσως επειδή η μητέρα μας μας πίεζε να “καθαρίσουμε το δωμάτιό μας” ή “να πλύνουμε τα πιάτα”. Μην απογοητεύεσαι. Ετοιμάσαμε μια πολύ απλή και κατανοητή λίστα για σένα. Στο τέλος αυτής, σίγουρα θα σου ξυπνήσουμε την όρεξη για καθαριότητα, διότι δεν είναι δύσκολο πράγμα!
Καθάρισε γρήγορα και αποτελεσματικά το σπίτι!
1. Κάνε απογραφή στην κουζίνα
Δείτε επίσης: 7 Tips για την οργάνωση της κουζίνας!
Άλλη μια κακή συνήθεια που κληρονομήσαμε όταν μέναμε με τους γονείς μας. Η πολυπληθής συλλογή τάπερ. Δεν αναφερόμαστε σε ποιοτικά τάπερ με σκληρό καπάκι κλπ. Μιλάμε για τα οποία τα αποκτάς μετά την κατανάλωση κάποιου προϊόντος, θήκη τυρί φέτας, γιαουρτιού κλπ. Το χειρότερο είναι πως κρατάμε άθελά μας και αυτά που το καπάκι έχει χαθεί.
Ξεσκαρτάρισε περιττά τάπερ. Είναι προτιμότερο να έχει δυο με τρία μεγάλα παρά πενήντα μικρά. Στην θέση τους μπορείς να χρησιμοποιήσεις σακούλες πολλαπλών χρήσεων με δυνατότητα κλεισίματος.
2. Παπούτσια
Δείτε επίσης: 5 Έξυπνες ιδέες αποθήκευσης για τα παπούτσια σου!
Πραγματικά, δεν χρειάζεσαι τόσα πολλά. Είναι ανώφελο να κρατάς τα παπούτσια που φόρεσες στο πρώτο πάρτι του πανεπιστημίου και γνώρισες τον μεγάλο σου έρωτα. Το παρελθόν είναι για να το θυμόμαστε, όχι να το ξαναζούμε. Αν παρόλες τις δωρεές και τις απορρίψεις που θα κάνεις παραμένουν πολλά, η λύση είναι απλή: χώρισέ τα σε κατηγορίες ανάλογα ποια χρησιμοποιείς πιο συχνά. Αυτά που θα έχουν την μικρότερη συχνότητα χρήσης, τα τοποθετείς σε ωραίες συσκευασίες σκληρού χαρτονιού από τα ΙΚΕΑ και κάτω από το κρεβάτι.
3. Σκουπίδια
Αν η οικογένειά σου ή οι επισκέπτες σου αφήνουν σκουπίδια σε διάφορα σημεία του σπιτιού, η λύση δεν είναι να ουρλιάζεις σαν σειρήνα πολέμου. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται πολλές φορές στο ότι η διαδρομή μέχρι τον σκουπιδοτενεκέ μοιάζει με λαβύρινθο. Δοκίμασε να τον βάλεις σε κεντρικό κάπως σημείο. Προπάντων, μην αντικαταστήσεις το υπέροχο βάζο με λουλούδια στο σαλόνι. Είπαμε κεντρικό, όχι μες το πρόσωπό σου!
4. Βάζοντας πλυντήριο
Δείτε επίσης: Πως να καθαρίσεις το πλυντήριο ρούχων σου!
Μόνο στην σκέψη σε κάνει να ιδρώνεις από το άγχος. Το συχνότερο λάθος που γίνεται είναι πλένεις τα ρούχα, τα στεγνώνεις, τα κάνεις μια στοίβα. Το χειρότερο είναι ότι αυτή η στοίβα των καθαρών ρούχων μπερδεύεται ουκ ολίγες φορές με τα ρούχα προς πλύσιμο. Και κάπως έτσι, καταλήγεις να πλένεις ξανά και ξανά τα ίδια ρούχα. Αν το να σιδερώσεις και να τα τακτοποιήσεις είναι απίστευτα βαρετό (σε καταλαβαίνουμε απόλυτα – όσον αφορά το σίδερο) κάνε το εξής: με το που στεγνώσουν τα ρούχα, τίναξέ τα για να αποφύγεις τις πολλές ρυτίδες πάνω σε αυτά, δίπλωσέ τα προσεκτικά και βάλτα στην ντουλάπα. Καταναλώνει ελάχιστο χρόνο η διαδικασία αυτή.
5. Αποθηκευτικοί χώροι
Δείτε επίσης: 8 Ιδέες για αποθηκευτικό χώρο πίσω από τις πόρτες του σπιτιού!
Άλλη μια Αχίλλειος πτέρνα στο συμμάζεμα. Πολλοί βλέπουν του αποθηκευτικούς χώρους, και ιδιαίτερα τους μεγάλους, ως μέρος απλά για να παρατήσεις όλα μέσα. News flash: δεν είναι. Αν καταφέρεις και τακτοποιείς τα πράγματα προς αποθήκευση σαν να παίζεις Tetris, έχεις αξιοποιήσει το μέγιστο δυνατό του χώρου. Είναι το ίδιο πράγμα που περιγράψαμε στο προηγούμενο βήμα. Όσο πιο καλά διπλώσεις τα ρούχα σου, τόσο περισσότερο χώρο θα έχεις στην ντουλάπα. Ίδια λογική.
6. Τρία λεπτά την ημέρα
Όσο και να ψάχνεις ένα πρόγραμμα καθαρισμού που «να λειτουργεί», δεν θα βρεις. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Ο κάθε άνθρωπος δεν είναι ίδιος. Στόχευσε για ένα σύστημα τακτοποίησης που θα σου επιτρέψει να τελειώσεις το συμμάζεμα ή καθαρισμό σε τρία λεπτά. Έπειτα, μετά από κάθε γεύμα, βάλε όποιον/όποια κάθισε μαζί σου να φάει να σε βοηθήσει. Πριν απλωθείς στο καναπέ για ταινία ή για χαλάρωση, προσπάθησε να κάνεις μια γύρα στην περιοχή που βρίσκεται ο καναπές ή το μέρος όπου πρόκειται να καθίσεις. Έτσι, πριν πας για ύπνο, δεν θα χρειαστεί να μπεις καν στον κόπο να φτιάξεις το μέρος πριν κοιμηθείς, διότι θα είναι έτοιμο.