Η ενιαία διάταξη χώρου στο σπίτι, ή το open concept room όπως αλλιώς ονομάζεται αποτελεί τα τελευταία χρόνια μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές διακόσμησης!
Αν και αρχικά η υιοθέτηση του παραπάνω concept μοιάζει εύκολη, υπάρχουν 8 βασικά λάθη που είναι απαραίτητο να αποφύγετε αν θέλετε οι χώροι του σπιτιού σας να είναι αρμονικοί και λειτουργικοί. Αν σκέφτεσαι λοιπόν να το υιοθετήσεις και εσύ το open concept layout, άντλησε συμβουλές και ιδέες από τον παρακάτω οδηγό και δημιούργησε το τέλειο ενιαίο σπίτι!
Πώς να κάνεις σωστή διαρρύθμιση στα έπιπλα του σπιτιού σου!
1. Μη βάζεις όλα τα έπιπλα στον τοίχο!
Από τα πιο συνηθισμένα λάθη στη διαμόρφωση των ενιαίων δωματίων! Ο ανοιχτός χώρος που υπάρχει είναι ό,τι πρέπει για να αφήσεις τη φαντασία σου να λειτουργήσει! Μη ρισκάρεις να πειραματιστείς τοποθετώντας έπιπλα όπως τον καναπέ ή το γραφείο σου μακριά από τους τοίχους!!
2. Αταίριαστα χαλιά!
Τα χαλιά αποτελούν από τα βασικότερα διακοσμητικά στοιχεία σε ένα σπίτι. Ενιαίο και μη. Αν και στα μη ενιαία σπίτια δεν είναι απαραίτητο τα διαφορετικά χαλιά να ταιριάζουν μεταξύ τους, στην ενιαία διάταξη χώρων κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αν επιλέξεις χαλιά που δε δένουν μεταξύ τους το αποτέλεσμα θα είναι δυσαρμονικό, ενώ αν επιλέξεις ένα χαλί για δύο χώρους, τότε οι χώροι αυτοί δε θα ναι ξεκάθαροι, μιας και τα χαλιά λειτουργούν ταυτόχρονα και ως διαχωριστικά χώρων. Προσοχή, λοιπόν!
Δες επίσης: 12 Μοναδικά χειμωνιάτικα χαλιά για το σαλόνι σου!
3. Υπερβολικά μεγάλοι χώροι!
Αν και η λογική του ενιαίου σπιτιού είναι να υπάρχει μεγαλύτερη άνεση και μεγαλύτερα δωμάτια, μην το παρακάνεις! Δημιούργησε μεγάλους χώρους στα δωμάτια όπου συνήθως γίνονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις – όπως το σαλόνι και/ή η τραπεζαρία, μην παραλείψεις όμως να διαμορφώσεις και κάποιους μικρότερους χώρους, για παράδειγμα γραφείο ή βιβλιοθήκη, για στιγμές συγκέντρωσης και χαλάρωσης.
4. Μη οριοθετημένα δωμάτια!
Στα σπίτια ενιαίας διαρρύθμισης, η οριοθέτηση των δωματίων είναι πάρα πολύ σημαντική! Χρησιμοποίησε ένα χαλάκι ή ένα φωτεινό έπιπλο ώστε να κάνεις ξεκάθαρα τα όρια του κάθε χώρου και ταυτόχρονα να τον βοηθήσεις να δείχνει μεγαλύτερος.
5. Αγνοείς τη λειτουργικότητα μεταξύ των χώρων!
Ένα από τα χειρότερα λάθη που μπορεί να κάνει κανείς όταν σχεδιάζει τη διαρρύθμιση του χώρου του, είναι το να μη λάβει υπόψιν του τη λειτουργικότητα των περασμάτων μεταξύ των δωματίων. Πριν τοποθετήσεις τα έπιπλα στη θέση τους, φρόντισε να έχεις υπολογίσει περάσματα και κενά που θα συμβάλλουν στην εύκολη μετάβαση από τον ένα χώρο στον άλλο.
6. Υπερβολικό ταίριασμα
Αν και η αρμονία και το σετάρισμα είναι κάτι επιθυμητό, εντούτοις σε μία ανοιχτή διαρρύθμιση χώρου τα διαφορετικά ύψη, σχέδια και υφάσματα επίπλων προσδίδουν μια ξεχωριστή νότα στο σύνολο του σπιτιού. Ταυτόχρονα, διατηρούν την αρμονικότητα στους χώρους. Αν θες να δημιουργήσεις την ψευδαίσθηση της “υποδιαίρεσης” στους χώρους, χρησιμοποίησε φωτισμό οροφής σε κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι.
7. Μη επαρκής φωτισμός!
Ο φωτισμός αποτελεί άψογο εργαλείο διαχωρισμού χώρων! Δώστε τη σημασία που του αξίζει, διαφορετικά το αίσθημα οικειότητας που πρέπει να υπάρχει στους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού θα χαθεί! Προτιμήστε σποτάκια ή διακοσμητικό φωτισμό για να οριοθετήσετε μικρότερους χώρους σε μεγαλύτερο πλαίσιο.
8. Αραιή διαρρύθμιση καθισμάτων!
Αν δε θέλεις οι καλεσμένοι σου να ξεσηκώνουν τη γειτονιά για μια απλή συζήτηση, φρόντισε να δημιουργήσεις κάποιες ευχάριστες και “ζεστές” περιοχές για να κάθονται. Ό,τι και να γίνει στο τέλος οι μεγάλες συναρθροίσεις θα εξελιχτούν σε μικρότερες, οπότε βεβαιώσου πως έχεις δημιουργήσει τον κατάλληλο χώρο διατηρώντας τις θέσεις των καθισμάτων κοντά!
Δες επίσης: Οι τάσεις στα χρώματα για τον τοίχο του σαλονιού το 2019!
Η ενιαία διάταξη χώρου αποτελεί από τα μεγαλύτερα trends στη διακόσμηση τα τελευταία χρόνια. Πρόσεξε να αποφύγεις τα παραπάνω λάθη και ακολούθησε τη συμβουλές μας για να είσαι σίγουρος/η ότι θα απολαύσεις όλα τα πλεονεκτήματα αυτού του trend δίχως να χαλάσεις την καλή ενέργεια και τη λειτουργικότητα του χώρου σου. Καλή επιτυχία!