Ωραία και ζεστά τα χαλιά, αλλά το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το καθάρισμα. Ειδικά όταν υπάρχει και λεκές στην υπόθεση. Τα περισσότερα καθαριστικά είναι χημικά και μυρίζουν και περίεργα. Προσωπικά, επείδη θέλω να διατηρώ την ατμόσφαιρα του σπιτιού μου όσο πιο καθαρή γίνεται κάθισα και έφτιαξα το δικό μου φυσικό καθαριστικό χαλιών.
Σε πληροφορώ ότι έχω βρει την υγειά μου. Καθαρίζει όσο καλά καθαρίζει και κάποιο αντίστοιχο προϊόν της αγοράς και η μυρωδιά είναι πολύ πιο ευχάριστη. Αν σου κέντρισα το ενδιαφέρον δες παράκατω πως να φτιάξεις και εσύ το δικό σου φυσικό καθαριστικό χαλιών.
DIY καθαριστικό χαλιών
- 1 βαποριζατέρ (αν δεν έχεις)
- 1 κούπα λευκό ξύδι
- 2 κούπες νερό
- 2 κ.σ αλάτι
- 15 σταγόνες λαδάκι λεβάντας (ή το έλαιο της προτίμησης σου)
Εκτέλεση:
Ανακάτεψε τα υλικά
Αρχικά ανακάτεψε στο βαποριζατέρ το νερό με το ξύδι. Έπειτα, πρόσθεσε το αλάτι και το λαδάκι λεβάντας. Κλείσε το βαποριζατέρ και ανακίνησε πολύ πολύ καλα.
Δες επίσης: 4 Τρόποι να χρησιμοποήσεις το ξύδι για το καθάρισμα του σπιτιού σου!
Ψέκασε το λεκέ
Ξεκίνα τώρα να ψεκάζεις στα σημεία που το χαλί ή η μοκέτα σου έχουν λεκέδες. Ψέκασε και περιμετρικά του λεκέ, κουνώντας και ανακατεύοντας ανα διαστήματα το βαποριζατέρ. Άφησε το να δράσει μέχρι να στεγνώσει.
Σκούπισε
Τέλος βάλε σκούπα. Μην σκεφτείς ότι έχει ψεκάσει σε συγκεκριμένο σημείο. Ξεκίνα με την ηλεκτρικη σου και σκούπισε κανονικά. Έτσι εύκολα και γρήγορα, με φυσικά υλικά και πολύ πιο οικονομικά πες αντίο στους λεκέδες!
Tips: Στην περίπτωση που ο λεκές είναι επίμονος, ψέκασε απ’ ευθείας πάνω του και όχι περιμετρικά. Άφησε το να στεγνώσει και σκούπισε. Αν χρειαστεί επανάλαβε τη διαδικασία. Επίσης φρόντισε να διαλέξεις λαδάκι που να είναι διαφανές για να μηνσου λερώσει το χαλί.
Μην ξεχάσεις να δεις πως να αποθηκεύσεις σωστά τα χαλιά σου, μιας και η άνοιξη κοντεύει σιγά σιγά.