Πόσο ωραίο είναι όταν περνάς από έναν καταπράσινο κήπο; Βλέπεις το πράσινο γκαζόν και το ευχαριστιέται η ψυχούλα σου. Φυσικά για να αποκτήσεις και εσύ ένα τόσο όμορφο γρασίδι θα πρέπει να το φροντίζεις, έτσι ώστε να παραμένει ζωντανό και πράσινο.
Είναι 4 απαραίτητα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την φροντίδα του γκαζόν και σήμερα θα σου τα εξηγήσω και τα 4. Αν σε ενδιαφέρει και θέλεις να μάθεις περισσότερα, έλα μαζί μου για να μοιραστώ μαζί σου τις συμβουλές μου.
4 Βασικές φροντίδες του γρασιδιού
Κούρεμα
Όπως θα περίμενες ένα κουρεμένο χορτάρι και ένα περιποιημένο γκαζόν είναι πολύ πιο υγιές, χωρίς ζιζάνια και πιο δυνατό. Βέβαια, το κούρεμα του γκαζόν δεν πρέπει να κόβεται κάτω από 0,5 εκ. και δεν πρέπει επίσης να κόβεται πάνω από 5 εκ. Αυτό γιατί είτε που θατο αποδυναμώσεις και δε θα βγάλει νέους βλαστούς, είτε που θα δώσεις χώρο σε ζιζάνια να το “αρρωστήσουν”. Επίσης, το κούρεμα γίνεται σε στεγνό γρασίδι και όχι ποτισμένο.
Λίπασμα
Καλώς ή κακώς για να μπορέσει να διατηρηθεί χρειάζεται να ρίξεις λίπασμα. Μπορείς να αποφύγεις τα χημικά λιπάσματα, αν δε θες να επιβαρύνεις το περιβάλλον και να επιλέξεις οργανικά λιπάσματα. Όταν ρίξεις το λίπασμα θέλεις το χώμα μέσα να κρατάει υγρασία και αφού το ρίξεις πρέπει να ποτίσεις δυο μέρες μετά. Έτσι, θα έχεις γερό και δυνατό γρασίδι.
Δες επίσης: Πως να κρατάν το απαραίτητο νερό οι γλάστρες σου!
Πότισμα
Οι ιδανικότερες ώρες για να ποτίσεις το γκαζόν σου είναι κυρίως οι απογευματινές ώρες γιατί ο ήλιος θα έχει πέσει και έτσι θα αποφύγεις να “κάψεις” το γρασίδι σου. Την ανάγκη από νερό θα πρέπει να την κρίνεις από την όψη που θα έχει το γκαζόν σου, αν οι μέρες είναι πολύ ζεστές και ξεραίνεται το χώμα. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή μιας και δεν κάνει να ποτίζεις από λίγο και συχνά- θα καταστρέψεις το γρασίδι.
Δες επίσης: 4 Λαχανικά που μεγαλώνουν γρήγορα!
Αερισμός
Για να μπορέσεις να κρατήσεις το γκαζόν σε καλή κατάσταση χρειάζεται συντήρηση. Μια από τις συντηρήσεις είναι ο αερισμός. Αφού κουρέψεις το γκαζόν, με μια τσουγκράνα κάνε ανά σημεία τρύπες στο γρασίδι. Αυτό θα βοηθήσει το έδαφος να “αναπνεύσει”,να αεριστεί και ουσιαστικά να ανανεωθεί. Καλό είναι να το κάνεις μια φορά το χρόνο. Η δουλειά είναι πολύ εύκολη ειδικά αν έχεις και μηχάνημα αερισμού.